2013. április 17., szerda

Szabadkereskedelmi megállapodás Izland és Kína között


A Kínai Izlandi Szabadkereskedelmi Megállapodás aláírásaMagas szintű találkozó és szerződés aláírás, a kínai és az izlandi miniszterelnök részvételével. – Ezek után Xi Jinping kínai elnök is fogadta az izlandi politikus asszonyt.
Katonai tiszteletadással fogadta Kína az izlandi miniszterelnököt2013. április 13-án a kínai miniszterelnök Li Keqiang meghívásának eleget téve, – hivatalos látogatásra Pekinkbe érkezett Johanna Sigurdardottir, Izland miniszterelnök asszonya – közölte a Xinhua kínai hírügynökség.
A hat napos látogatásának célja; erősíteni a gazdasági, pénzügyi és politikai kapcsolatokat a két állam; Izland és a Kínai Népköztársaság között.
Ennek keretében április 15-én aláírásra került az Izlandi-Kínai Szabadkereskedelmi Megállapodás, (FTA), – mely eseményt követően a kínai miniszterelnök; Li Keqiang megbeszélést folytatott izlandi kollégájával.
“A Kínai-Izlandi Szabadkereskedelmi Megállapodás, – az első ilyen jellegű megállapodás Kína és egy európai ország között” – mondotta Li.
Johanna Sigurdardottir és Li KeqiangMajd a kínai miniszterelnök kiemelte: “Ez a megállapodás egy mérföldkő lesz Kína és az európai országok közötti kapcsolatban. Pozitív példát ad más európai állam számára, mely kölcsönösen előnyös lesz mindenkinek. Egy új korszak kezdődik mind Kína, mind Európa egésze számára.
***
A következő napon, április 16-án, Kína államelnöke Xi Jinping fogadta Johanna Sigurdardottirt, Izland miniszterelnök asszonyát.
Johanna Sigurdardottir izland miniszterelnöke és Xi Jinping kínai elnökA China Broadcast (CRI) információ szerint, a találkozón Xi Jinping kifejtette, hogy a kínai fél kész az izlandi féllel megerősíteni a cserekapcsolatokat és a kölcsönös megértést, ugyanakkor kész bővíteni az együttműködéseket a tiszta energia és a halászat területén, megvalósítva ezzel a közös fejlődést.
Kína támogatja Izlandnak, a gazdaság fellendítésére tett erőfeszítéseit, tette hozzá Xi Jinping.
Johanna Sigurdardottir megjegyezte, hogy Izland üdvözli az Izlandi-Kínai Szabadkereskedelmi Szerződést, és azt reméli, hogy a jövőben mind a gazdasági, energetikai, mind a humanitárius és az északi-sarki ügyek területén is, megerősödnek a két ország közötti kapcsolatok.
Szabad Riport Tudósító Iroda – Fotók: Xinhua

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése