2013. május 22., szerda

17 hónapja csökken a versenyszférában dolgozók száma

2013 márciusában bár jelentősen növekedett az alkalmazásban állók száma, az előző évhez képest még mindig zsugorodást mutat. Pedig már a tavalyi évi bázis is alacsony volt, így az ahhoz mért csökkenés igen elkeserítően hat. A Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel tette közzé a március hónapra vonatkozó létszám- és keresetstatisztikáját az öt főnél nagyobb vállalkozásokat érintően, melyet felemásként értelmezhetünk. Míg ugyanis a keresetek tekintetében nem lehet okunk panaszra, a létszámadatok már jóval elkeserítőbbek.
Nemzetgazdasági szinten februárhoz képest ugyanis 66,8 ezer fővel 2,635 millióra emelkedett a munkaszerződéssel rendelkező dolgozók száma, ám előző év azonos időszakához mérten majdnem 35 ezres elmaradást mutat az adat még mindig. Ez pedig azt is eredményezte, hogy 2008-ig visszamenőleg az idei március a leggyengébb hónap ebből a szempontból, hiszen a korábbi évek harmadik hónapja rendre magasabb alkalmazotti létszámmal telt le.
Ez egyébként már az év azon hónapja, amikor már vannak szezonális munkalehetőségek és a közmunkaprogramok is beindulnak. Idén ugyan meglehetősen télies volt a március, ám ettől függetlenül – ahogy az az adatokból is kitűnik – a közfoglalkoztatás “nagyot robbantott”, hiszen 130 ezer új támogatott pozíció jött létre és közel 80-90 százaléka közmunka lehetett.
Ennek megfelelően a KSH statisztikája szerint 92,2 ezer közmunkás dolgozott márciusban, tehát ez enyhítette a nemzetgazdaságban az éves bázisú létszámcsökkenést. A versenyszféra ugyanis még mindig képtelen magára találni – immár egy éve és 4 hónapja. Most márciusban az 1,796 millió alkalmazott 11,7 ezer fővel marad el az előző évi állapottól, amikor éves bázison egyébként szintén csökkenést mértek. Mivel ez a csökkenés nem egyszeri eset, nehéz lenne csak a télies márciusra fogni ezt az elmaradást, azt viszont még nem tudjuk, hogy optimális időjárás esetén kisebb lett volna-e a mínusz mértéke. Bár az új munkahelyek számát tekintve érdemi változás nem mutatkozott a vizsgált hónapban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint, hiszen februárhoz képest pár százzal kevesebb munkaerőigényt is jelentettek be a magánszféra vállalkozásai.

(mfor.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése