2013. május 22., szerda

Környezetbarát tisztítószerek (olcsóbban, mint a boltból)

A szintetikus háztartási tisztítószerek sokszor tele vannak veszélyes és mérgező vegyi anyagokkal, ám léteznek olcsó és kevésbé fenyegető lehetőségek. Ezek az élelmiszerüzletekben nagyon elenyésző, illetőleg szinte semmilyen költséggel, csak természetes anyagok felhasználásával készülhetnek.
Íme hat hatékony mód a régi szintetikus tisztítószerektől való megszabaduláshoz.
1. Természetes fertőtlenítés és szagtalanítás

Otthonokban szerte a világon a fertőtlenítő anyagok a legelterjedtebbek. A félelem a baktériumok és a “piszkos” munkalapokkal járó lehetséges betegségek ellen arra ösztönzi az embereket, hogy a konyhaszekrényt naponta antibakteriális törlőkendőkkel, vagy más antibakteriális szerrel lefújják vagy letöröljék. Ez nem csupán szuper rezisztens kórokozókat eredményezhet, ami komoly problémákat okozhat a közegészségügyben, de a tudósok egyre inkább azon az állásponton vannak, hogy néhány baktérium elengedhetetlen a megfelelő védettség kialakulásához.

Ahelyett, hogy erős tisztítószerekkel kínlódik, a vágódeszka és a pult természetes fertőtlenítésére használjon citromlevet. Ezen túlmenően, a citromlé segít eltávolítani a nem kívánt foltokat és szagokat is.

2. A fürdőszoba tisztítása
A fürdőszobai tisztítószerek valószínüleg a leginkább mérgező tisztítószerek a piacon. Javaslatunk a bórax por és citromlé keveréke. A bórax gyógyszertárakban és drogériákban kapható por, amit előszeretettel használnak a kozmetikai iparban is csíraölő tulajdonságai miatt.


3. A patina eltávolítása

Használjunk egyszerűen asztali sót és citromos vizet ahhoz hogy a réz, króm és sárgaréz otthon ismét ragyogjon. Alkalmazása után a keveréket hagyjuk állni a fémen kb 10 percig, majd mossuk le meleg vízzel. Végül pedig gyengéd mozdulatokkal fényesítsük ki a felületet.

4. Természetes üvegtisztító

Legyen szó poros vázáról, piszkos ablakról, vagy régi kávéfőzőről, a citromlé kitűnő üvegtisztító.Próbáljon meg egy rész citromlevet tíz rész vízhez adni és törlőruhával vagy papírtörlővel tisztítsa meg az üvegfelületeket. Meg fog lepődni mennyire hatékony ez a megoldás és talán még jobban lenyűgöző utána a vegyszerszag hiánya.
5. A zsír eltávolítása
Leggyakrabban a zsír eltávolítása okoz nagy fejtörést. Mint általában, itt is a természetes alternatíva a hatékonyabb és olcsóbb. Használjon egyszerűen sima vizet és citromlevet arra, hogy a zsírt eltávolítsa a konyhai berendezésekről, pultokról, edényekről.
A citromlé kiváló takarításhoz is, de nem szabad elfeledkeznünk annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól sem. Első dologként reggel meleg citromos víz fogyasztása nemcsak rendkívül hasznos fogyasztó, méregtelenítő, hanem a teljes immunitás növelésében is nagy szerepet játszik.
6. Egyénileg készített mosószer
Amellett, hogy a boltban vásárolt mosószer egy sor mérgező vegyi anyagot tartalmaz úgy tűnik, hogy szinte célja, hogy kifakítsa a boltban vásárolt ruhákat és merevvé is tegye őket – arra kényszerítve a vásárlót, hogy öblítőszert is vegyen mellé.

Itt egy hihetetlenül egyszerű, természetes és olcsó mosószer amelytől ruhái lágyak és tiszták lesznek:

1 bögre fehér ecet
1/4 bögre citromlé
2 bögre szódabikarbóna
1 bögre bórax
1/4 bögre folyékony kasztília szappan (vagy késsel vagy reszelővel reszeljen le egyik kedvenc természetes alapú szappanját)
Keverjük össze őket egy nagy műanyag edényben. Kezdje az ecettel és citromlével, majd folyamatosan keverje hozzá a többi alkotórészt. Tipp: használjon elektromos kézi habverőt a csomóktól való megszabaduláshoz. A folyékony kasztília szappan hozzáadása az utolsó. Egy sűrű masszát fog kapni, de ne hagyja abba a keverést addig amíg pelyhek keletkeznek benne és egy nedves “por alakú mosószer”-t nem kap. Ha túl korán hagyja abba a kevergetést, nagyon kemény anyaggá szilárdul a massza, amelyet a következő alkalommal igen nehéz lesz használni.
Néhány csepp illóolajjal kedvenc illatát is belekeverheti és már kész is.
Fedeles tartóban kell tárolni és kb 1/4 bögrét kell belőle használni egy mosáshoz.
Ma reneszánszát éli a mosószóda is. 3 evőkanál másfél liter vízben feloldva ruha áztatónak nagyon jó. A konyharuha és a piszkosabb holmik egy-két óra áztatás után kimosva garantáltan tiszták és illatosak lesznek. Ha az áztatáshoz nincs kedve, adhat belőle egy keveset a mosóporhoz, de ez utóbbit helyettesítheti is vele. Szintén természetes megoldást kíván a mosódió használata, ami egyre elterjedtebb és ma már könnyedén beszerezhető bioboltokban.

Próbáld ki módszereinket, és legyen vegyszermentes az otthonod

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése