2013. május 22., szerda

Ángyán: Hasonlóak a fideszes mutyik

Várhatóan nem kell büntetésre számítania annak a három kormánypárti képviselőknek, akik kedden nemmel szavaztak a trafiktörvény módosítására. Ángyán József a kiszavazást azzal indokolta, hogy a trafikügyben hasonló szisztéma figyelhető meg, mint korábban a földpályázatoknál. Szerinte a recept úgy néz ki, hogy a pályázatok elbírálásánál szubjektív szempontokat is figyelembe vesznek.
A trafikügyben hasonló szisztéma figyelhető meg, mint a földpályázatoknál – mondta az Indexnek Ángyán József fideszes képviselő arról, hogy miért nem szavazta meg kedden a trafiktörvény módosítását. Az Országgyűlés kedden fogadta el azt a módosító javaslatot, amely a korábbiakhoz képest magasabb, 10 százalékos árrést biztosít a dohánytermék-kiskereskedőknek. A tervezet bővítette a trafikokban árusítható termékek körét is, lehetővé téve, hogy a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhassanak. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni. A parlament decemberben a lottó és a sorsjegy, februárban a szeszes italok, kávé, üdítő és újság árusítását is engedélyezte.
Nem lesz büntetés A javaslatot 222 igen szavazattal, 81 ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A kormánypárti képviselők közül Ángyán mellett nemmel szavazott László Tamás és Pesti Imre is, Bencsik János pedig tartózkodott. Pesti az Indexnek azt mondta: véletlenül nyomott nemet, Bencsiket egyelőre nem sikerült elérnünk. Az Országgyűlés honlapja szerint hét kormánypárti képviselő jelen volt ugyan az ülésteremben, de nem nyomtak gombot. Ilyen volt például Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, illetve Szatmáry Kristóf, a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.
Úgy tudjuk, hogy a Fidesz-frakció nem rendelt kötelező szavazást az ügyben, így valószínű, hogy a kiszavazó képviselőket nem büntetik meg.
Hasonlóak a mutyik

Ángyán az Indexnek azt mondta: a trafikügy és a a földpályázatok közti hasonlóság abban érhető tetten, hogy mindkét esetben kizárták a nyilvánosságot a pályázatok elbírásából. A földpályázatoknál így csak később derült ki, hogy a pontszámok 40 százalékát a bírálók szubjektív szempontok alapján adták meg. A kormánypárti politikus szerint hasonló módszerrel hozhatták helyzetbe a trafiktender győzteseit is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyelőre nem járult hozzá a győztes és vesztes trafikpályázatok kiadásához, továbbá a bírálóbizottság tagjainak névsorát sem tette közzé.
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. április végén hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. A koncessziókat több esetben politikaközeli vállalkozók nyerték el, például annak a Continental dohánygyárnak a munkatársai, amelynek vezetője részt vett a trafiktörvény előkészítésében. A hvg.hu kedden hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amely bizonyítja, hogy Szekszárdon a helyi Fidesz politikai szempontból mérlegelte a dohányboltra pályázókat.
Többször kiszavazott
Ángyán a trafikügyben azt is nehezményezte, hogy a Fidesz csak a trafikpályázatok elbírálása után nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely a korábbiakhoz képest magasabb, tízszázalékos árrést biztosított a dohánytermék-kiskereskedőknek. A kormánypárti politikus szerint az utólagos módosítás elfogadhatatlan, hiszen lehet, hogy jóval nagyobb a pályázók köre, ha az árrés növelését előre lehetett volna tudni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára azt követően szigetelődött el a Fideszben, hogy tavaly január óta többször is bírálta a földbérletpályázatok eredményeit, azt állítva, hogy a földek többsége a kormánypártokhoz közel álló érdekcsoportok kezébe került. Ángyán többször is kiszavazott a frakcióból. Komolyabb retorzió emiatt akkor érte, amikor decemberben a frakcióban elrendelt kötelező szavazás ellenére is nemmel voksolt a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra. A frakció ekkor rekordösszegű, 250 ezer forintos büntetést szabott ki rá, a politikus azonban ezt nem volt hajlandó befizetni. (Index)


Börtön jár az e-cigiért?


Egyre többen próbálnak leszokni a dohányzásról. A cigaretta eldobásának az egyik bevált módszere az elektromos cigaretta volt, eddig. Szabályozni akarják az elektromos cigaretták utántöltőinek forgalmazását. A szabályozás elfogadása után akár börtönbe is kerülhet az, aki a megengedett mennyiségnél több töltőanyagot birtokol.



Akkor most itt az újabb elmebeteg fordulat a dohányzás - pontosabban már a dohányozni merészelő emberek - elleni totális háborúban. Természetesen az egészségünk védelmében. Első lépésként gyakorlatilag minden elképzelhető helyen betiltjuk a dohányzást. Második lépésként állami monopóliummá tesszük a dohánykereskedelmet. Radikálisan csökkentjük az árusító helyek számát, ezeket koncessziós pályázatok útján osztjuk újra (most nem arról beszélek, milyen volt a pályázat, kik nyerték el a jogot, és az egész milyen visszhangot váltott ki), pusztán abból a célból, hogy az emberek a korábbiaknál lényegesen nehezebben juthassanak hozzá az egészségre káros dohánytermékekhez. Egy újabb rendelettel pedig arról is gondoskodunk, hogy lényegesen drágábban.


Szokjanak le a dohányzásról - ha nem akarnak, vagy nem tudnak, akkor legyen macerásabb az életük, meg fizessenek is többet. Azok számára, akik mindezek hatására tényleg le akarnának szokni, van egy alternatíva, az elektromos cigaretta. A dohányzás illúzióját tökéletesen adja, miközben a dohányzás összes káros hatásától megkíméli a használóját és a környezetét is. Tökéletes megoldás. Volna.


Ha nem okozna - mivel nem vonatkozik rá a jövedéki adó - hatalmas költségvetési bevételkiesést. Valamit ki kell találni. Sikerült.


Van olyan elektromos cigaretta, ami nikotint is tartalmaz. A nikotin pedig méreg, és mint a legtöbb méreg, a gyógyászatban is felhasználható. Hogy hogyan, azt a gyógyszerekre vonatkozó törvények szabályozzák. Tehát az elektromos cigaretta (szivar, pipa) forgalmazásának feltételeit a nikotintartalom miatt szabályozzuk ugyanúgy, mintha gyógyszer lenne. Gyógyít bármilyen betegséget?


Nem.


Akkor pedig nem gyógyszer, nem kell - sőt nem szabad - engedélyezni. "2013. július 1-én lép hatályba a módosított Büntető Törvénykönyv, mely szerint az elektromos cigarettához használt nikotinos töltőfolyadék – mint amire a gyógyszertörvény vonatkozik – forgalmazása, és egy személy szükségleteit meghaladó mértékű birtoklása bűncselekménynek számít majd."


A dohánytermékekre viszont nem a gyógyszertörvény vonatkozik. Aki az összes káros összetevőjével együtt szeretne nikotinhoz jutni, bátran keresse fel a Nemzeti Dohányboltok láncolatának valahány kilométeren belül egészen biztosan elérhető valamelyik üzletét. És legyen büszke arra, hogy az egészségét is, meg az állami költségvetés bevételeit is egyaránt a szívünkön viseljük.


A Nemzeti Dohányboltok egészen véletlenül éppen 2013. július 1-én nyitnak...
vesterhagen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése