2013. július 19., péntek

Izraeli vezetők szerint az Irán elleni háború 2013-ban elkezdődhet

Az elmúlt néhány hét során számos magas beosztású korábbi és jelenlegi izraeli tisztségviselő beszélt arról, hogy az Iránnal szembeni konfliktus a végjátékhoz közeledik és akár 2013-ban elindulhatnak a kritikus események.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elkezdte a nyilvánosság felkészítését a „katonai opció” lehetőségére. Ezért is jelent meg a CBS „Face of the Nation” vasárnapi adásában.
Netanjahu „messiási, apokaliptikus” rezsimnek nevezte Iránt, a Khamenei által is elfogadott sía végidős nézet alapján, ami szerint Irán feladata elpusztítani Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy ezáltal elérkezzen a Tizenkettedik Imám kora.
Netanjahu „báránybőrbe bújt farkasnak” nevezte Irán nemrég megválasztott elnökét, Hasszan Rohánit, aki szerinte csak dicsekszik a nyugattal folytatott tárgyalásokkal, mert igazából titokban folytatja az urániumdúsítást. Ami ennél is aggasztóbb, hogy Netanjahu megesküdött, „nem fog túl sokáig várni” Irán megállításával.
Érdemes tehát figyelni az elkövetkezendő hetek diplomáciai lépéseit Netanjahu és szövetségesei részéről.
Az iráni helyzet miatt nevezte ki például legnagyobb bizalmat élvező külpolitikai tanácsadóját, Ron Dermert Izrael amerikai nagykövetének. Dermer feladata lesz az amerikai-izraeli kapcsolatok ápolása ezekben a kritikus időkben. Dermer, aki Miami Beach-en nőtt fel és angol az anyanyelve, komoly hangsúlyt fektet majd arra, hogy elmagyarázza Izrael álláspontját, céljait és tetteit az amerikai népnek az iráni válság előtt, alatt és után.
A legfontosabb információ, hogy az izraeli titkosszolgálat szerint Irán akár négy-hat hónapon belül rendelkezhet valamilyen „nukleáris szerkezettel”, egy éven belül pedig atombombával vagy atomtöltetű rakétával.
A legmagasabb szintű izraeli politikusok és katonai vezetők, a miniszterelnököt is beleértve, úgy gondolják, hogy nem várhatnak addig. Éppen ezért megteszik a háború elindításához szükséges végső előkészületeket. Egy olyan háború előkészületeit, ami szerintük akár az év vége előtt elindulhat.
Mintha már hallottuk volna ezeket a jóslatokat korábban is. A múltban azonban bizonyos titkos (Izrael részvételével indított) akciók segítségével sikerült lelassítani Irán atomprogramját és így elkerülni a háborút. Az izraeli vezetés azonban most úgy gondolja, hogy kifogytak az opciókból és Észak-Korea segítségével Irán hamarosan átlépheti azt a bizonyos vörös vonalat.
Ezért gondolják egyes vezetők, hogy a háború elkerülhetetlen és ezért akarják, hogy az USA és más hatalmak fokozzák az Irán elleni gazdasági és egyéb szankciókat és ezzel rákényszerítsék az országot az atomprogram feladására.
Attól is tartanak, hogy Hasszan Roháni megválasztásával, akiről sokan, valószínűleg tévesen, azt gondolják, hogy mérsékeltebb és reformok indítására kész politikus, Washington és a többi nagyhatalom elveszíti éberségét és lazít az Irán elleni nyomáson.
Nem hivatalos nyilatkozataikban vezető izraeli politikusok arról beszélnek, hogy, amennyiben ősz elejéig nem látnak határozott intézkedéseket Irán megfékezésére, készek arra, hogy akár egyedül cselekedjenek. Jelenleg úgy tűnik, hogy a biztonsági kabinet nagy része is készen áll ilyen lépésekre.
Közben Izraelben folynak a belbiztonsági gyakorlatok valamint a katasztrófavédelmi, sürgősségi szervek és civilek képzése, hogy felkészülten fogadják az esetleges rakéta és terroristatámadásokat a háború kitörése esetén.

Az új iráni elnök támogatja Assad-ot és a Hezbollah-ot


Az új iráni elnök Hasan Rouhani üzenetet küldött Szíria elnökének Bashar Al Assad-nak és a libanoni Hezbollahnak, amiben támogatásáról biztosítja mindkét szövetségesét.
Hasan Rouhani kijelentette, hogy annyira erősek a szír-iráni kapcsolatok, hogy képesek együtt szembeszállni a régió ellenségeivel és a cionista Izraellel is. A válságon pedig felül fognak kerekedni. Assad már a júniusi választások után gratulált Hasan Rouhani-nak a győzelméért. Az iráni elnök Hassan Nasrallah-nak a Hezbollah azt írta, hogy Irán támogatja a libanoni nép rendületlen harcát és a palesztinokat, ezzel Hamasz-ra is utalt. Rouhani ezzel az üzenetével is jelezte, hogy Szíria, a Hezbollah és a Hamasz is fontos szövetségese Iránnak a jövőben is.
Ungvári Bertalan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése