2013. július 23., kedd

Reuters: Ezért szabadul OTP részvényeitől Csányi! – Holló a hollónak vájja szemét!

Orbán és Csányi

…”Az elmúlt hónapokban azonban feszültségek kezdtek mutatkozni Csányi és az Orbán-adminisztráció között… Ha valóban már korábban repedések jelentek meg a felek viszonyán, akkor a hét végi részvényeladás minden bizonnyal kiszélesítette ezeket…”

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor OTP-vezérigazgató közeli kapcsolatáról ír a Reuters, amiből kiderül, hogy az elmúlt napok részvényeladásaira nem lehet magyarázat Csányi egészségi állapota, továbbá nem szándékozik hamarosan lemondani a bank vezetéséről.
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója tagja annak a kiválasztottakból álló szűk csoportnak, aki tudja mi jár Orbán Viktor kormányfő fejében. Ezért hőkölt hátra a budapesti részvénypiac a múlt hét végén, amikor a bankár eladott 36 millió euró értékű részvényt saját tulajdonából – kezdi az OTP-vezér bemutatását a nagyvilág olvasóinak a Reuters. A két férfi magántalálkozókon borozik egymással, együtt ülnek a VIP-páholyban Orbán kedvenc futballcsapatának meccsén. Csányi feltételezett befolyása a kormányfőre azért érdekes, mert igencsak pici az embereknek az a köre, akikről ez elmondható – mondták a hírügynökségnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források.
Az informátorok szerint az OTP első embere 2010-ben a bankok úgynevezett válságadójának elfogadása előtt felhasználta befolyását annak érdekében, hogy megakadályozza egy a végül elfogadottnál még brutálisabb közteher bevezetését. Ha Orbán eredeti terve valósul meg, az csődbe vitte volna a bankrendszert – mondják többen -, ám Csányi, aki napi kapcsolatban volt az miniszterelnökkel, elérte az első ötlet felvizezését. (Bár az adó továbbra is igen magas maradt). A kormányfő, aki ritkán változtatja meg véleményét, csökkentette az adó mértékét és a bankok kifacsarása helyett szétterítették a terhet a teljes pénzügyi szektorra.
Feszültségek
Az elmúlt hónapokban azonban feszültségek kezdtek mutatkozni Csányi és az Orbán-adminisztráció között. A miniszterelnökséget vezető Lázár János két interjújában is arról beszélt, hogy az OTP vezetőjének túl nagy a befolyása. Azzal a hasonlattal élt, hogy van itt egy polip, amelynek csápjai behálózzák az élet minden területét. Egy demokráciában az ilyen nagy hatalom komoly kockázatot jelent – fejtegette a 444.hu-nak.
Ha valóban már korábban repedések jelentek meg a felek viszonyán, akkor a hét végi részvényeladás minden bizonnyal kiszélesítette ezeket. Az Orbánhoz közel álló Magyar Nemzet internetes verziója arról cikkezett, hogy Csányi egészségi állapota miatt arra készül, hogy lemond az OTP vezetéséről, ám ezt a bank szóvivője azonnal tagadta.
Célkeresztben?
A Reuters-nak az bankárhoz közel álló számos forrás részletes tájékoztatást adott erről a kérdésről. Eszerint Csányi februárban tervezett szívműtéten esett át, amelyen egy az aortáját és a szívbillentyűjét érintő genetikus hibát korrigáltak. Öt hét rehabilitáció után orvosai orvosai visszaengedték dolgozni. A bankvezér gondolkodik azon, hogy feladja a vezérigazgatói posztot és megmarad csupán elnöknek az OTP-élén, de nem a közeli jövőben.
A betegségéről szóló újsághír lehet a kormány trükkje, amivel alá akarják ásni a pozícióját – mondta a hírügynökség több forrása -, bár semmi bizonyíték nem támasztja alá, hogy a cikk a kabinet sugalmazására született volna. Nyilvánvaló, hogy a kormány célba vette Csányit – mondta egy névtelenséget kérő magyar bankár a Reutersnak. A kormányszóvivő és a Magyar Nemzet szerkesztősége nem kommentálta az online verzió cikkével kapcsolatos találgatásokat.
(napi.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése