2013. július 23., kedd

Az EU megszállónak minősítette Izraelt


Az Európai Unió az elmúlt harminc évben kritikus szemmel tekintett Izrael államára és a palesztin ügyet támogatta. Az 1980-as Velencei Nyilatkozat volt az EU első külpolitikai nyilatkozata, ami megfogalmazta a palesztin nép önrendelkezési jogának európai támogatását, elfogadhatatlannak ítélte Jeruzsálem státuszának egyoldalú megváltoztatását, szorgalmazta, hogy Izrael hagyjon fel a 67-es határokon túli területfoglalásokkal és kijelentette, hogy az izraeli telepek a béke legfőbb akadályai.
1990 óta az EU volt a palesztinok legfőbb támogatója, bár az Unió anyagi támogatása nem jelentett jelentős segítséget a palesztin gazdaság számára, amelyik sokat szenvedett a korrupció, a megfelelő jogi keret, kompetens vezetők és a demokrata gyakorlat hiánya miatt. De említhetnénk Jasszer Arafat, a PLO és a Palesztin Hatóság vezetőjének inkompetenciáját is, aki a 2000. évi, katasztrofális következményekkel járó második palesztin felkelés felbujtója volt.
Az EU kritikus szemmel tekintett számos izraeli lépésre, beleértve az arab kisebbséggel és a beduinokkal szembeni bánásmódot, de leginkább az izraeli telepek ügyét. 2012. december 10-én kiadott nyilatkozatában az EU a következőket rögzítette:
„Az Izrael állama és az Európai Unió között létrejövő valamennyi megállapodás egyértelműen és határozottan ki kell, hogy fejezze, hogy azok nem érintik az Izrael által 1967 óta elfoglalt területeket, azaz a Golán-fennsíkot, Ciszjordániát, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is.”
Az EU nem támogatja a telepeken működő cégekkel történő kereskedést vagy befektetéseket és javasolta az onnan származó termékek behozatalára vonatkozó tilalmat. Ugyanakkor Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője megpróbálta elérni, hogy Izrael hagyjon fel az újabb 3000 otthon felépítésére vonatkozó tervekkel, ami az EU irányelvei értelmében a „béke legfőbb akadályát jelenti”.
Az EU már a 2003-as szavazás előtt egyértelművé tette álláspontját, miszerint „Izrael az az ország, amelyik a legnagyobb veszélyt jelenti a világbéke számára”. Az nem volt egyértelmű, hogy Catherine Ashton az építési terveket említve mely országok békéjére utalt. A békére Szíriában, Egyiptomban, Libanonban vagy Irakban? Ezek a kérdések úgy tűnik, kevésbé érdeklik az EU biztosát.
A választól függetlenül, 2013. június 28-án az EU egy direktíva kiadásával fogadta el a decemberi nyilatkozatot, amit július 16-án hoztak nyilvánosságra. A döntés értelmében az EU betiltott minden ciszjordániai és kelet jeruzsálemi illetőségű természetes és jogi személlyel kapcsolatos vagy annak szóló finanszírozást, együttműködést, ösztöndíjat, kutatási támogatást és díjat. Az EU és Izrael közötti valamennyi jövőbeli szerződésnek tartalmaznia kell egy cikkelyt, amely rögzíti, hogy a telepek nem képezik Izrael államának részét.
A nyilatkozattal az EU egyoldalúan eldöntötte, hogy kelet Jeruzsálem, Ciszjordánia, a Gázai övezet és a Golán-fennsík nem része Izrael határvonalának és egyértelmű különbséget tett Izrael állama és az elfoglalt területek között, amelyekre a tilalom vonatkozik, minden gazdasági, tudományos, kulturális, sport és tudományos területen.
Forrás: balfourpost.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése