2013. augusztus 4., vasárnap

Világszintű terrorkészültség az al-Kaida miatt

Terrorveszély miatt világszintű utazási figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok. A közelebbről nem meghatározott veszélyhelyzet a hivatalos közlemények szerint különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelentős.

Az al-Kaidától érkezett "több, mint szokásos fenyegetés" miatt pénteken több amerikai nagykövetséget isbezártak. Európai országok is hasonlóképpen jártak el: Németország és Nagy-Britannia bejelentette, hogy átmenetileg mindkét állam jemeni képviselete zárva marad.

Az amerikai utazókat világszerte fokozott óvatosságra kérő figyelmeztetést egyelőre augusztus 31-ig adták ki. A veszélyhelyzetet különösen nagynak tartják a tömegközlekedésben és más idegenforgalmilag kiemelt helyszíneken.

A New York Times információi szerint a súlyos terrorveszélyre al-Kaida vezetők közötti elfogott emailekből következtetnek. Barack Obama elrendelte, hogy minden szükséges lépést tegyenek meg az al-Kaida jelentette fenyegetés kivédésére.

A megnövekedett terrorveszély a ramadán végével és a szeptember 11-ei terrortámadás évfordulójának közeledtével függhet össze. Az Egyesült Államok tavaly szeptember 11. előtt is adott ki hasonló jellegű figyelmeztetést. Akkor nem sikerült megelőzni a négy amerikai életét követelő támadást a líbiai Bengáziban az amerikai konzulátus ellen.

http://index.hu/k..._valamire/

Menekülnek a külképviseletek

Pénteken az USA figyelmeztette állampolgárait arra, hogy globális terrorista fenyegetés áll fenn az elkövetkező időszakban. Az Al-kaida támadásaitól tartanak szerte a muzulmán világban, ezért az USA 21 nagykövetséget zárt be ideiglenesen.
Az általános riasztás a maga nemében az első 2011, a szeptember 11-i támadás 10. évfordulója óta. A sebek még frissek a tavalyi szeptemberi támadások miatt is, amikor a líbiai bengázi követségen 11 halálos áldozatot szedett egy támadás. Obama és a kormánya elhatározta, hogy most lép és megakadályozza a hasonló támadásokat még időben. Martin Dempsey tábornok az egyesített vezérkar vezetője elmondta egy interjúban, amit az ABC hírcsatornának adott, hogy jelentős veszélyforrás a támadások lehetősége. A támadásokat azonban nem csak amerikai, hanem nyugati célpontok ellen akarják elkövetni az iszlamisták. A külügyminisztérium sürgette az amerikai utazókat, hogy tegyék meg az óvintézkedéseket főleg a tengerentúli utazások alatt. Elsősorban a nagy tömegközlekedési pontok veszélyeire utaltak, hiszen az elmúlt években a terrorcselekmények metrók, vasútállomások légi és hajókikötők ellen irányultak. Kérték az állampolgáraikat, hogy mielőtt a veszélyes térségekbe utaznának regisztráljanak a külügyminisztériumi honlapon és egyeztessenek az adott országban lévő nagykövetséggel vagy konzulátussal. Kiemelték, hogy a terroristák célja leginkább amerikai kormányzat külföldi létesítményei, illetve amerikai vállalatok. Kifejezetten Jement jelölték meg, mint potenciális veszélyt, ahol az Al-kaida legerősebb fészke alakult ki az elmúlt években. Az itteni sejtek a legveszélyesebbek szakértők szerint is. Az amerikai létesítmények főleg az afgán területen és Afrika északnyugati részén maradtak zárva, előreláthatólag napokig. Az amerikai aggodalom nem új, hiszen az Arab-félsziget és Jemen a terroristák fészke, amit tovább erősít az arab tavasz által kialakult helyzet keleten, ami megfelelő táptalajt ad a terroristák számára. A jemeni alkaidás csoportok jelentős területi nyereséget értek el az ország déli részén és elfoglaltak városokat és falvakat. Ez abban az időszakban volt erőteljes, amikor a régi elnök lemondását követelték országszerte. Az USA azonban fegyverekkel is támogatta a jemeni erőket és sikerült ezt a térnyerést csökkenteni. A jelenlegi jemeni elnök Abdo Rabby Mansour Hadi csütörtökön a Fehér Házban tárgyalt Obamával. A megbeszélésen a terroristák elleni lépésekről egyeztettek. Már a hét elején amerikai drónok támadtak Jemen déli területén, ahol 6 alkaidás harcost megöltek. A jemeni alkaidás csoport vezetője Qasim al-Rimi egy videóban nem rég éltette a csecsen bostoni robbantókat is. A Ramadán hónapját megelőző utolsó pénteken az arabok és a muszlimok kifejezték a mecsetekben Izrael ellenességüket és a támogatásukról biztosították a palesztinokat.
Magyarán nemcsak Izrael, hanem szövetségesei is retteghetnek. E közben a brit, kanadai és a német követségekre is lakat került. A pánikot fokozza a szíriai helyzet, ahol az iszlamisták jelen vannak. A pár hete két iraki börtönből kimenekített 3000 szélsőséges megjelenése a porondon és nem régen egy pakisztáni börtönből kiszabadított közel 300 iszlamista tovább erősíti a veszélyt, persze azok számára, akik amúgy is megérdemlik ezt.
Videó: Qasim al-Rimi üzenete Amerikának:
Ungvári Bertalan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése