2013. szeptember 2., hétfő

Elkerülhetetlen az összeomlás

A Société Générale startégája szerint egy hatalmas válság közelít, melynek eredményeképp az arany 10 000 dollárig is elszállhat. Albert Edwards szerint a Fed hatalmas pénzpumpálása nem a megfelelő gyógyír a világgazdaság problémáira. A feltörekvő piaci tőkekivonás és devizagyengülés csak még inkább megerősíti a Societe Generale meglehetősen pesszimista jóslatáról híres stratégáját a piaci összeomlásba vetett hitében. Albert Edwards szerint a Fed hatalmas pénzpumpálása nem a megfelelő gyógyír a világgazdaság problémáira, hiszen azzal olyan felszíni kezelést hajtottak csak végre, ami a mélyben felmérhetetlen szakadásokat okozott. A prognózisai szerint egy hatalmas válság közelít, ami az arany árfolyamát 10 000 dollárig repíti, az S&P 500 részvényindexet pedig 450 pontra nyomja.
Butaság volt azt hinni, hogy a nagy adósságokkal küzdő és a hitelállomány zsugorodásával szembesülő fejlődő országok helyett a feltörekvő piaci befektetések fogják az extra hozam lehetőségét megteremteni mérsékelt kockázatok mellett.
Edwards szerint az elmúlt hetek eseményei szerint visszaigazolást nyer a tavaly év végén megfogalmazott véleményük, miszerint a fejlődő országok fizetési mérleg válsággal és az 1997-es ázsiai válság során látott deviza összeomlásokkal néznek szembe. A világgazdaság sokkal sebezhetőbb egy 2008-as krízis kiújulására, mint amit az igen derűlátó piaci konszenzus tükröz.
Bár a befektetők egyelőre azt gondolják, hogy a feltörekvő piaci tőkekivonás miatti problémák elszigeteltek maradnak, a stratéga szerint ennél sokkal több gond kerülhet majd a felszínre. A jelentős folyó fizetési mérleggel küzdő országok (mint például India, Törökország, vagy Brazília) gondjai ugyanis csak az első dominók lesznek a sorban, melyek magukkal ránthatják a fokozott jegybanki pénznyomtatás miatt rothadó kockázatéhes építményt.
Forrás: investor.hu
Mindezek miatt Edwards nem is szeretne változtatni idáig is szélsőségesen pesszimista álláspontján. A feltörekvő piaci devizák összeomlása a világgazdaságot ismét recesszióba süllyeszti, és a versenyképességének romlása miatt devizájának leértékelésére kénytelen Kína deflációs hullámot indíthat a nyugati országokban.

Az átterjedő negatív hatások miatt a Fed galamblelkű jegybankárai exponenciálisan fogják megnövelni az eszközvásárlások mértékét, és mindenkivel próbálják elhitetni, hogy képesek megmenteni a világot. Valójában viszont, ahogy azt már Marc Faber is mondta, ezekkel a lépésekkel nem megmentik, hanem elpusztítják azt.
A jelentős pénznyomtatás ugyanis a stratéga szerint végül hatalmas inflációs nyomást fog eredményezni, amit nem fognak már tudni féken tartani. A döntéshozók ugyanis nem tudják, hogy mekkora pénznyomtatást visel még el a rendszer úgy, hogy a folyamatok ne szaladjanak ki a kezükből.
(investor.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése