2013. szeptember 27., péntek

Hasit a Tigáz! Lakóházakat rohantak le a gázszolgáltató ellenőrei

Büntetőhadjáratot indított a Tigáz a pilisvörösváriak ellen? Vagy csak annak a jogosítványnak szerez a korábbiaknál határozottabban érvényt a gázszolgáltató, hogy a fogyasztók ne csak, hogy ne lopják a gázt, de az előírásoknak megfelelő rendszert is működtessenek? Kiugróan magas arányban találtak szabálytalankodókat – egyikük történetén keresztül keressük a tanulságot. „Már az is megfordult a fejemen, hogy a gázosok direkt ide jöttek, mert errefelé sok portán élnek tehetősebbek, és ha az ellenőrök egy olyan bonyolult rendszerben, mint a gázhálózat, bírságolni akarnak, mindig találnak rá okot” – meséli az egyik Pilisben lévő településen megbüntetett férfi. A nagyjából 150 négyzetméteres házában is sok mindent találtak, pedig a nyugdíjas férfi szerint annyi a bűne, hogy 2001-ben beköltözött az építménybe. A Tigáz szerint viszont annak kéne örülnie, hogy az elmúlt években nem robbant rá a háza, erre ugyanis több esélyt is adott.
Laci bácsiékhoz egy szeptember elejei hétfőn délelőtt csengetett be két szerelő. Mutatták az igazolványukat, és elmondták: a Tigáztól jöttek ellenőrizni. Mivel az idős férfi a kéményseprőket is, a villanyóra leolvasót is ismeri, de a két férfit nem látta korábban, jól megnézte a papírjaikat, s csak azután engedte be őket a lakásába. Épp kezdte volna mondani, hogy pár hónapja ellenőrizték már a gázóráját, és mindent rendben találtak, de a munkásruhás szakik beléfojtották a szót azzal, hogy ők teljes körű átvizsgálásba fognának. Kezdték is mindjárt az elején, azzal, hogy „hol jön be a házba a gázcső?”
Lecsapott a Pilisre a hatlábú oroszlán Amikor 2001-ben a településre költözött, eleve úgy számolt, hogy az utolsó saját házát lakja majd, így amit csak lehetőségei engedtek, kicseréltetett, felújított. Kapott a ház meg a műhely új áramvezetékeket a falba, volt festés, ahol kellett vakolás. Szinte mindent mesteremberek végeztek, mert Laci bácsi négy, rég felnőtt gyerekének is köszönhetően jó pár lakásfelújítást látott már, és szerinte „vannak dolgok, amit jobb szakemberre bízni”. Minden munkához több mester ajánlatát is kikérte, s végül a faluban vagy a környékbeliek által ismert és ajánlott szakik közül választott. Így volt ez a gázszerelési munkálatokkal is.
Nem volt (ma sincs) nagy kínálat: van „az öreg”, meg „a fiatal” gázszerelő. Laci bácsiék az előbbivel dolgoztattak, főként azt kérték, hogy a szaki a vegyes tüzelésű kazánhoz igazítsa a ház fűtési rendszerét. Meg voltak elégedve a munkájával, sőt, azóta is többször dolgoztattak vele. Számlát nem kértek, szerződést nem kötöttek, de amolyan házi szerelőként vele cseréltették le néhány éve a gáztűzhelyet is, igaz, akkor csak arról volt szó, hogy 5 perc alatt bekötötte a régi helyére a modernebb készüléket. Ezután azonban főként azért fog emlékezni rá, mert a tigázosok által jegyzőkönyvbe vett szabálytalanságokat sokba’ lesz kijavítani.
Miért csak most derül ki?
Szeptember elején az ellenőrzés során a szakemberek a következő megállapításokat tették: rossz helyen van a gáztűzhely, mert annak a főfalon kellene lennie; nincs megoldva a gáztűzhely használatához kötelezően előírt szellőzés; az egy kéménybe kötött kazán és a bojler közé nem építettek be reteszelést – így az szabálytalan és veszélyes. Mindezeknél is rosszabb, hogy a szakemberek a jegyzőkönybe azt írták: a rendszeren „átalakítást tapasztaltak”, és azt is, hogy egy ponton az acél és réz gázvezeték „összeforrasztásra kerültek”.
A másfél órás, jó néhány fotó elkészítésével fűszerezett szemle végére a háztulajdonos felfogta: bajban van. Mi több: abban élt, amióta beköltözött.
A két szakember felvilágosította: azért szabálytalan a rézcsövet acélra forrasztani, mert a két anyagnak különböző a tágulási és ridegségi mutatója, és egymáshoz forrasztva könnyen reped az illesztés, ami gázszivárgáshoz vezet. Az is tiszta sor, hogy a kéményben az égéstermékek visszaáramlását meg kell akadályozni, és az is, ha két rendszer is ugyanarra a kéményre „dolgozik”, akkor azokat el kell egymástól választani, nehogy egyik a másikat „elfújja” a füstjével. Ezeket hallva Laci bácsi igazán megijedt, mert eddig biztonságban érezte magát.
Gázóracsere esetén se gyakori az ilyen alapos vizsgálat Azt azonban azóta sem érti: hogy lehet, hogy mindezekre csak most derült fény. „Évente ellenőrzik nálunk a kéményt, ahogy a gáz-, meg a villanyórát is. Soha, senki nem talált eddig semmilyen szabálytalanságot” – meséli, és arra is emlékszik, hogy amikor megvette a házat, a mérőórák átírásakor a szolgáltatók emberei a lakásban vették át a rendszert – nem tettek szóvá semmit. Ezzel magyarázza, hogy a vizsgálatról készült jegyzőkönyvben se az engedély nélküli szerelést, se a szabálytalan gázvételezés tényét nem ismeri el.
Mivel dokumentumokkal nem tudja igazolni, hogy a házon belül talált hibákat és szabálytalanságokat ki idézte elő, a jogszabályok és egyéb rendelkezések értelmében el kell fogadnia, hogy a gázszolgáltató a javítási költségeket rá fogja terhelni. Arra azonban senkitől nem kapott még választ, hogy ugyan honnan kellene neki – és nem a szakembernek, aki a szakmunkát végzi – tudnia, hogy a több mint 10 éve használt rendszere szabálytalan – elvégre szakember építette. Erről megy a szomszédokkal a beszélgetés már hetek óta. A faluban meg elterjedt vélemény, hogy a Tigáz bünteti őket – olyan sok portán alakult a Laci bácsiékéhoz hasonlóan a történet, miután az ellenőrzést végző gázosok becsengettek.
Új országos csúcs
A Tigáz Magyarországon a legnagyobb egyetemes gázszolgáltató, 1,3 millió fogyasztó ellátásáért felel. Noha hivatalosan nem ismerik el a cégnél, a rezsicsökkentés is, a jelenleg több mint 11 milliárd forintos kintlévőség (ekkora összeget nem fizettek be a lakossági és közületi fogyasztók) is arra sarkalhatta a céget, hogy keményebb ellenőrző eszközökhöz nyúljon. A pilisi projekt ebből a szempontból afféle pilotként is felfogható: a cég elsőként azokra a területekre fókuszál, ahol kiugróan nagy mennyiségű gázveszteséget kellett eddig elkönyvelni. A célkeresztbe a Pilisvörösvár-Solymári gázátadóhoz (az az átalakító, amellyel a nagyméretű vezetéken szállított földgázt a helyi fogyasztói alrendszerbe „transzformáják” le – a szerk.) tartozó települések kerültek, mivel itt az átadó előtti és – a lakossági fogyasztást számba véve – utáni adatok között indokolatlanul nagy különbséget találtak. A Tigáz szisztematikus és célzott vizsgálatot indított el a pilisi térségben az okok feltárására.
A csatlakozók és a fogyasztói rendszer alaposabb vizsgálatára eddig leginkább akkor került sor, ha a házakban lévő gázrendszert átépítették, új házak átadásához szükséges engedélyek kiadásakor, illetve, ha a szolgáltató kifejezetten ellenőrzési célból csengetett be a fogyasztóhoz. Az általános gyakorlat az, hogy még a gázmérő és a nyomásszabályzó cseréjekor sem végzik el ezt az ellenőrzést, így állt elő sok helyen az a helyzet, hogy akár tízéves mindennapi használat után derül csak ki, hogy műszakilag nem megfelelően végezték el a bővítéseket, hogy szabálytalanul módosítottak a rendszeren. A Tigáz most célzottan, minden házba becsengetett, és soron kívüli alapos vizsgálatot végzett.
A pilisvörösvári környéken főként önálló családi házak állnak. Az eddig megvizsgált mintegy 2500 gázfogyasztó közül több mint 300-nál találtak valamilyen, zömében több tételnyi szabálytalanságot. És bár az eredmények pontos kiértékelése még nem fejeződött be – így azt egyelőre nem tudni, hogy hány esetben történt gázlopás, és hány esetben történt csupán „szabálytalan vételezés” –, de az már most biztos, hogy sajnos a területen új országos szabálytalansági csúcsot tudnak kimutatni. A fogyasztókra vetített szabálytalankodói arány (12-15 százalék) ugyanis még az eddigi csúcstartó, Újfehértó (10 százalék) mutatóit is jelentősen meghaladja. A vizsgálattal igazolást nyert, hogy érdemes volt a Tigáznak alaposabban a fogyasztói körmére kell nézni. Az eredmények a szolgáltatót több hasonló kampányra sarkallhatják, főként, hogy az ellenőrzésekkel a gáztolvajok és órabuherálók is nagyobb hatékonysággal kiszúrhatók.
Ez az egyik védjegye
Laci bácsi a jegyzőkönyvvel – aminek másolatát az ellenőrök nála hagyták – megkereste az öregebbik gázszerelőt. Kérte, magyarázza már el, hogy mindez miért történhetett vele. „Ezek szerint nem vettem észre” – ennyi volt a válasz, meg talán egy halk „sajnálom”, de ezt az öreg már meg se hallotta. Az ingerültségét az később se enyhítette, hogy a fiatalabb gázszerelőtől visszahallotta: a másik szakinak igazából „a réz-acél kombi az egyik védjegye”.
Ha papírjai lennének arról, hogy a gázszerelő mikor mit végzett, a tulajdonos megpróbálhatná azok alapján a szerelőre hárítani a javítási költségeket. Ezt azonban egy tigázos forrás szerint csak utólag volna célszerű elindítani, mert ha az egyezkedés elhúzódik, az a szolgáltató döntését (vagyis, hogy ha a fogyasztó határidőre nem javítja ki a rendszerét, kizárja a szolgáltatásból) nem befolyásolja. Amennyiben – akár utólag is – bebizonyosodik, hogy a kialakult helyzetért a szerelő tehető felelőssé, a gázszolgáltatónak lehetősége van bevonatni a szerelő engedélyét. Legutóbb Debrecenben volt arra példa, hogy a cég letetette az ipart egy szakival, miután kiderült, hogy hetekig alkudozott az áron egy társasházzal egy olyan szerelésről, amiben a füstgáz-visszaáramlás veszélye miatt azonnal lépnie kellett volna.
Különben elzárják a gázt
A napokban hivatalos levél érkezett Laci bácsi címére a Tigáztól. Az igazából ítélethirdetésnek beillő dokumentumban az ügyfélkapcsolati illetékes szárazon közölte: mivel az ellenőrzést végző szakemberek „engedély nélküli bővítéssel történő szabálytalan vételezést állapítottak meg”, első menetben 20 ezer forint kötbér megfizetésére ítélik. Ha nem fizet, elzárják a gázt. A levélben az is benne van, hogy az ellenőrzést végző szakemberek az eset jegyzőkönyvezését követően „a szabálytalanságot elhárították”, de a házban ma is ugyanúgy van minden, mint mielőtt az ellenőrzés előtt. Semmiféle szerelés vagy elhárítás nem történt. Annyi csak, hogy Laci bácsi a kötbércsekket befizette, és miután napokig zsörtölődött, majd rendre azon kapva magát, hogy a réz- és acélcső forrasztási pontját bámulja, kihívta a gázszerelőt. Egy harmadikat.
A szaki a konkrét problémáról tudomást szerezve egyből egy mérnökkel érkezett, aki felmérte a helyzetet, hümmögött, egy kicsit sajnálkozott „a kialakult helyzet miatt”, majd végül kibökte: a Tigáz által előírt terveket 45 ezer forintért tudná elkészíteni. Mivel a gázszolgáltatóhoz november közepéig be kell nyújtani egy szakszerű tervet, ami a hiányosságokat, szabálytalanságokat orvosolja, különben elzárják a gázt, ezt a békát is muszáj lesz lenyelni. Aztán még azt, hogy a konkrét munkákért legalább további 40 ezer forintot ki kell majd fizetni, plusz a gáztűzhely fölé kell egy elszívó is, és ha minden megvan, vissza kell hívni a Tigáz szakembereit, hogy egy újabb ellenőrzéssel szabályosnak titulálják a rendszerét.
Ha mindent kifizetnek, a fűtési szezonra az ügyet lezárhatják. Lesz gázuk, feltéve, ha marad elég pénzük a gázszámla kifizetésére.
(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése