2013. szeptember 27., péntek

Széthullott a szíriai ellenzék

Orosz lapértesülések szerint komoly harcok törhetnek ki az eddig sem egységes, Asszad ellen harcoló különböző lázadó csoportok között. Az ellenzéknek nevezett terrorista csürhe már a harcok kezdete óta megosztott volt, és semmi más nem kötötte össze őket, mint az Asszad rendszer leváltása, és a zsold. A külföldi terrorcsoportok nem egységesen szervezve harcoltak, más-más országok és finanszírozók szervezték őket Szíriába, ezért egymástól teljesen eltérő rendszereket, stratégiákat dolgoztak ki. Különböző elképzelések és vallási tévképzetek alapján kezdtek harcba. Mindennek egy hatalmas káosz lett a vége. 
A bomlási folyamatot felgyorsította az, hogy Oroszország rendkívül jó politikai érzékkel húzta át a Nyugat mesterkedéseit. Ez érthető, hiszen Moszkva semmiképpen sem adhatta fel az egyetlen meleg-tengeri katonai kikötőjét és így minden segítséget megadott az Asszad rendszernek. A szíriai rendszerrel és az orosz birodalommal szemben az egymással sem együttműködő terrorcsoportoknak nem sok esélye maradt. Persze a játék még nem ért véget, ahogy orosz elemzők felhívták rá a figyelmet, jelentős létszámú terrorista csoportokról van szó, amelyek végső esetben még megállapodhatnak egymással.
A bomlási folyamat fő oka mindenképpen a nyugati katonai beavatkozás elmaradása volt. Így az elmúlt hónapok - Hezbollah és szíriai - sikereit a terroristák nem tudták megfordítani. Ez a nyugati tehetetlenség apátiába taszította az amúgy is elkeseredés határára sodródott csoportokat. Mivel Asszad ellen nem vehetik fel sikerrel a harcot, így inkább egymásnak esnek, és egymást okolják a sikertelenség miatt. 
Amennyiben a Nyugat nem tud itt eredményt elérni, fennáll az a veszély, hogy kivonják zsoldosaikat Szíriából, és rászabadítják a kaukázusi országokra. Moszkvának érdeke az, hogy ezek közül a banditák közül lehetőleg egy se jusson ki élve Szíriából. Moszkva jelezte, továbbra is támogatja a genfi konferenciát, bár megjegyezték, kellene egy szervezett ellenzék is, amely mint látható, nyomokban sincs. Így csak telik az idő, és eközben a banditák hullanak, mint ősszel a legyek. A napi beszámolót adó szíriai oldal sokszor tömeges banditahullást jelent, és a hitelesség érdekében, akinél csak lehet, névvel és származási országokkal feltüntetve. 
A nyugati terveik kissé megfeneklettek Szíriában, de a harcok folytatódnak.
Hídfő.net



Kínai-orosz közös nyilatkozat Szíriáról
Kína és Oroszország parlamentjei csütörtökön közös nyilatkozatot tettek közzé a szíriai helyzetről, amelyben hangsúlyozták, hogy a tárgyalás az egyetlen lehetséges módja a válság rendezésének. A közös nyilatkozatot a kínai Országos Népi Gyűlés és az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottsága írta alá.
A dokumentum szerint mindkét ország nagyon aggódik a szíriai helyzet miatt. A zűrzavar, a civil áldozatok, a menekültáradat, a kulturális örökségek lerombolása és más tragikus események minden idők egyik legszörnyűbb tragédiájává tették a válságot, áll a nyilatkozatban. A kínaiak és az oroszok egyaránt azt remélik, hogy hamarosan megoldódhat a válság, és visszatérhet a béke, véget érhet a vérontás. Mindkét ország teljesen elfogadhatatlannak tartja a katonai csapással való fenyegetőzést vagy a külső katonai beavatkozást, olvasható a nyilatkozatban.
(CRI)


Szíriai helyzetjelentés


A beígért USA beavatkozás elmaradása a 100 ezer főre tehető, de rendkívül megosztott, egymással is fegyveres összetűzésekkel terhelt banditákat tragikus helyzetbe hozta. A Szíriai Arab Hadsereg légicsapásai, a háború minden fortélyát elsajátító páncélos ereje és tüzérsége a többnyire kézi fegyverzettel rendelkező banditák számára megoldhatatlan gondokat okoznak. A csecsenföldi, különösen a grozniji tapasztalatok, melyeket a csecsen banditák igyekeztek átültetni a szíriai háborúba, sorra kudarcba fulladnak. Nagyon nagyok azok a veszteségeik is, amelyeket a szír mesterlövészek okoznak. A városi harcokban a különböző csapdák és alagutak veszélyességét felülmúlja a mesterlövészek tevékenysége. Ezt felismerte a szír hadsereg vezetése, és óriási erőfeszítéssel százszámra képezik ki a mesterlövészeiket.
A szíriai helyzet olyan súlyos gondokat szült úgy az USA, mint Oroszország számára, melyet csak titkos együttműködéssel lehet megoldani. Ezek a Szíriából kivonulni szándékozó banditák okozta gondok. Több száz, esetleg több ezer bandita indul meg az EU országai, és Oroszország felé. Ez a morálisan teljesen leépült, elvadult, öntörvényű tömeg semmi máshoz nem ért, csak a banditaháborúhoz, a terrorizmushoz. Ezért közös érdek ennek a népségnek a teljes megsemmisítése. A feladatot a szír hadsereg végzi el, de hogy a banditák visszaszorulása ne váljon pánikszerű meneküléssé, továbbra is kapnak olyan fegyverzetet, mellyel győzni nem tudnak, de még egy ideig -amíg el nem fogynak- képesek ellenállni, és egymást is gyilkolni. Akár tökéletesnek is nevezhető ez a megoldás, de sok ártatlan ember életébe is kerül.
Piszkos háború ez. Azon felül, hogy a háború minden rossz közül a legnagyobb rossz, még a céljai sem magyarázhatóak. Totális értelmetlenség volt az egész. Egyetlen eredménye talán csak annyi, hogy bemutatta az egész világnak a modern helyiségharc brutalitását.

Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése