2013. szeptember 24., kedd

Összerogyóban az egészségügy! Duzzad a kórházi adósság

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozása 2013. augusztus végén 98,4 milliárd forintra rúgott, ami az eredeti előirányzat 3,2 százaléka – írja a Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva.
A tartozás júliushoz képest összességében 4,8 milliárddal nőtt. Fejezetenként nézve az augusztus adósság meghatározó hányada (82,5 százaléka) az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel 81,2 milliárd forint összegben, szemben a július végi 78,2 milliárd forinttal.
A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 56,8 milliárd forint (70 százalék), amelyből kiemelendő a korábban nonprofit kft.-ként működő kórházak által jelentett 12,9 milliárdos összeg.
Az utóbbiak közül a legnagyobb összegű tartozást, 3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelzett a MÁK-nak. A fejezet teljes tartozásállományát 1,3 milliárd forinttal, minősített tartozásállományát csaknem egymilliárd forinttal emelte meg az augusztusban átvett három kórház által bejelentett lejárt tartozás összege.
(privatbankar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése