2013. szeptember 29., vasárnap

Töviskesné Dsupin Judit Ibolya: Csapjunk a lovak közé

Nézzük, mit mond A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügypolitikai államtitkára, Orbán Gábor a devizahitelek problémájáról.
Devizahitelek. Már rossz.

Nem tartja jó megoldásnak az egy lépésben történő forintosítást.
Ez, az ő álláspontja szerint fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is.
Kizárta annak lehetőségét is, ami a jegybank devizatartalékait túl alacsony szintre csökkentené.
Akkor jön a kérdés. Ha Orbán Gábor gondolatait vesszük figyelembe, és nem foglalkozunk azzal, hogy mit tettek velünk, az ő elképzelése mentén van-e az Adósoknak reális esélye arra nézve, hogy fizesse a törlesztőket továbbra is. Némi kedvezménnyel.
A bevételi források az elmúlt évtizedek alatt először éppen az Adóhivatal segédletével voltak megnyirbálva, a vállalkozásokat éppen az adóhivatal segédletével tették tönkre.
Emiatt kényszerültek a vállalkozók és a magánszemélyek hiteleket felvenni, hogy előrébb jussanak, hogy vállalkozásokat fejlesszenek, hogy lakást vegyenek, hogy felújíthassanak.
Erre voltak felkínálva a devizaalapú hitelek.
Ezekkel a devizaalapú hitelekkel terjesztették ki magukat az ingatlanvagyonra, a bérekre és a nyugdíjakra olyan mértékben, amely mérték nem a magyar forint visszafizetésére kötelezte az embereket, hanem a mesterségesen megerősödő deviza magyar forintban történő megfizettetésére.
a mohóságMost, amikor a lakosság nem bírja már, jönnek azzal elő, hogy némi engedményt tegyenek.
A folyamatok ezzel nem fognak helyreállni, mert a lakosság nem lesz hitelezhető, a lakosság bevételi forrásai nem fognak bővülni, hiszen a kiadásuk továbbra is ott lesz a hitelekkel kapcsolatosan, de bővülésre nincs esélyük bevételi oldalon, mert a vállalkozások szét lettek zúzva.
A Bankok ebben a helyzetben, amikor a törvényesség mellőzve lenne a probléma kezelésekor, az Adós részéről történő elmaradáskor továbbra is felmondhatják a szerződéseket.
A végrehajtás a jogtalanul megállapított hátralék vonatkozásában az adós ingatlan vagyonából történne ekkor is. Ez ilyenkor mindig potom áron kél el.
De mint látjuk, a Bank ezzel megelégszik, mint egyösszegű befizetéssel, hiszen lényegesen későbbre tervezte a “kihelyezett” összeg megtérülését, s ennek az összegnek a jelentős hányada extravagánsan teszi lehetővé a Bankok gyarapodását. Ez a rész az árfolyam különbözet, amelynek a mértéke előre nem is tudható, hogy mennyi is lett volna, ha az Adósnak lehetősége lett volna a futamidő alatt végigvinni a kötelezettség vállalását.
Tehát ami történni fog, az a lakosság vagyonának, lakásainak elvétele töredék áron, a hátralék további követelhetőségének megnyílása a bérekből és a nyugdíjakból.
Ezzel Orbán Gábor és a Bankok meg is elégedhetnének
Gábor és a bankok meg is elégednének.
És mi?
A bedőlő hitelek hátralékai vonatkozásában egyértelműen megállapítható, hogy a Bankok a közjegyzők előtt olyan értelmű ténytanúsítványt szereznek be, amely
NEM A KÖZJEGYZŐ ELŐTT TETT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSBÓL EREDŐ HÁTRALÉKOT TANÚSÍTJA, HANEM A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁST MAGÁT.
A kötelezettségvállalásnak volt egy összege és egy jogcíme.
A jogcím nem valósult meg, a deviza nem vált pénzkölcsönné.
A Bankoknak mégis leigazolják a közjegyzők a ténytanúsítványban az általuk jogtalan módon a hitelnyilvántartási számlára felvett devizakövetelést.
A közjegyzők nem kötik magukat ahhoz a közokirathoz, amely közhitelesen rögzíti a kötelezettségvállalás mértékét és jogcímét.
A közjegyzők a közjegyzői okiratban vállalt kötelezettségünk jogcímét nem veszik figyelembe, ezzel valósítják meg azt, hogy a Bankokat kiszolgálva, végrehajtási záradékot tesznek a közokiratokra, s ezzel lehetetlenítik el örökre az Adósokat.
A közjegyzőktől követelni kell az általuk közokiratban tanúsított kötelezettségvállalásunk szerinti elszámolást, mert ez a kötelezettségvállalás éppen az ő hatáskörük folytán vált közhitelessé.
Ezt nem lehet forintosítani- ezzel az összeggel kapcsolatosan akkor van az adósnak kötelezettsége, ha a Bank a rendelkezésére bocsátotta, és annyi az ebből fennálló kötelezettsége, amit a rendelkezésre bocsátást követően, még nem fizetett ebből vissza.
A rendelkezésre bocsátás nem történt meg.
A kötelezettségvállaló nyilatkozat szerinti fennálló kölcsöntartozásunk ezért továbbra is
a 0
000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
A cikk:
A kormány az egyszeri forintosítás helyett fokozatos átváltást javasol a devizahitelek ügyében.
Orbán Gábor, forrás: MTI, Földi Imre
A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügypolitikai államtitkára, Orbán Gábor szerint a devizahitelek problémájára az egyszeri forintosítás helyett a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó, fokozatos átváltása lehet egy megoldás – írta a portfolio.hu a Reuters hírügynökség tudósítására hivatkozva csütörtökön.
Az államtitkár a Reutersnek kizárta annak lehetőségét, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák, ez ugyanis fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is.
Egyúttal kizárta egy olyan devizahiteles csomag lehetőségét is, amelynek kedvezőtlen hatásai lennének a jegybank devizatartalékaira abban az értelemben, hogy azokat túl alacsony szintre csökkentenék. Mint mondta, nem tekinti megoldásnak azt, ami hátrányos a jegybank tartalékpolitikájára nézve.
Orbán Gábor szerint a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó fokozatos átváltása viszont egy lehetséges megoldás a problémára, a hitelek hátralévő mintegy 15 éves futamidejét rövidíteni lehetne.
A bankok eddigi javaslatai túl nagy hozzájárulást követeltek volna meg a kormánytól, amit a kabinet nem kíván vállalni. A bankoknak elsősorban a saját ügyfeleikkel kell megoldást találniuk – mondta az államtitkár.
Az államtitkár hozzátette, hogy a megoldás nem veszélyeztetheti a hiánycélokat. Bármilyen megoldás is születik, szerinte nincs esélye annak, hogy bármelyik bank emiatt rendezetlenül kivonul a magyar piacról. A kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a bankszövetség által javasoltakat is. Ezután azt a megoldást választhatják ki, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve, és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez.
JAVASOLT ANYAG A FELMONDÁST KÉSZÍTŐ KÖZJEGYZŐNEK ÉS A VÉGREHAJTÁSI ZÁRADÉKOT KIÁLLÍTÓ KÖZJEGYZŐNEK!
http://kaslerarpad.hu/?p=5156

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése