2013. október 5., szombat

Érik a botrány, Svájcból manipulálták a devizaárfolyamokat

A svájci pénzügyi felügyelet közlése szerint vizsgálatot kezdtek számos svájci banknál a devizaárfolyamok lehetséges manipulálásának ügyében.

A svájci tőkepiaci felügyelet, a FINMA jelenleg vizsgálatot folytat számos svájci pénzintézetnél a devizapiaci árfolyamok lehetséges manipulálásával kapcsolatban - írt a Financial Times a felügyelet bejelentését idézve. A FINMA közlése szerint szorosan együttműködik az ügyben más országok hatóságaival is, mivel világszerte potenciálisan több bank is érintett lehet. A FINMA egyelőre nem árul el további részleteket a vizsgálattal kapcsoltban, mint ahogy a lehetségesen érintett bankok nevét sem közli.
Napi
A FINMA közlése szerint; szorosan együttműködik az ügyben más országok hatóságaival is, mivel világszerte potenciálisan több bank is érintett lehet. A FINMA egyelőre nem árul el további részleteket a vizsgálattal kapcsolatban, mint ahogy a lehetségesen érintett bankok nevét sem közli…
Vélemény: Nos, mi már 2 évvel ezelőtt megmondtuk, – hogy a devizahitelek kamatainak ilyen hihetetlen növekedése, – nem lehet egyszerű véletlen. – És ekkora, (sokszor kétszeres, háromszoros), kamatösszeg növekedés, – a svájci frank árfolyamának brutális emelkedése nyomán, – bizony nem egyszerűen a válságnak köszönhető, – hanem szándékos és előre megtervezett devizapiaci manipuláció. – Az egyedüli célja pedig nem más, – mint az extra profit. – A bankárok és a befektetők számára.
Ez volt a valódi oka annak, hogy a soha nem is látott devizában, svájci frankban tartották nyilván, – az emberek lényegében forintban kapott és forintban is fizetett, de “devizásnak” nevezett hiteleit.
Egyenlőre nincs információnk arról, hogy az MNB pénzügyi felügyelete felvette-e a kapcsolatot, a svájci pénzügyi felügyelettel. – Mint ismeretes, a megszűnt Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete (PSZÁF) helyett, október 1-jétől a jegybank látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá a PSZÁF eddigi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit. – Az összevonás következményeként a nemzeti bankon belül létrejön a Pénzügyi Stabilitási Tanács, amelynek vezetője pedig az MNB elnöke lesz.
Jelenleg tehát a Magyar Nemzeti Bank jogosult olyan kaliberű pénzügyi ellenőrzéseket végezni, – melyeket a PSZÁF is megtehetett volna, – és joga van olyan komoly büntetéseket is kiszabni a magyarországi bankszektor bármelyik szereplője számára, – amilyeneket a PSZÁF is megtehetett volna, – de végül is sohasem mert megtenni.
Na, majd most… a Pénzügyi Stabilitási Tanács akár be is keményíthet a bankokkal szemben.
Annál is inkább, mert a tanács feladata egyebek mellett az, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében figyelemmel kísérje a rendszer egészének, illetve a pénzügyi piacoknak a stabilitását, – számba vegye és elemezze a pénzügyi közvetítőrendszert veszélyeztető kockázati tényezőket, és nyomon kövesse a nemzetközi és az európai piacokon zajló fejleményeket.
És a fent említett svájci tőkepiaci felügyelet; a FINMA jelenleg vizsgálat sorozata a svájci pénzintézeteknél, – a devizapiaci árfolyamok lehetséges manipulálásával kapcsolatban, – pontosan a Pénzügyi Stabilitási Tanács profiljába vág. – Ha meg akarják őrizni, az amúgy is már düledező magyarországi bankrendszer még megmaradt gyenge stabilitását, – akkor bizony el kell kapniuk a legbűnösebb bankokat!
Éppen itt van az ideje, egy beható pénzügyi vizsgálatnak, melyet a svájci FINMA, tőkepiaci felügyelettel együtt végezne el az MNB Pénzügyi Stabilitási tanácsa. – A FINMA Svájcban, az MNB idehaza.
Aztán szépen ebbe be is kapcsolódhat; az ügyészség, a rendőrség, sőt végül a kormány is!
Azoknak a bankároknak, akik tevőlegesen részt vettek ebben az előre eltervezett gigantikus méretű kifosztásban, – súlyos börtönbüntetéseket kell kiosztani. – Egyre több bizonyíték kerül a felszínre, az előre megtervezett gonosz szándékot illetően, – s az MNB-nek ezt már kötelessége figyelembe venni.
Annál is inkább, mert az uzsorás bankok ezt a kifosztási szándékukat nagyobb részt meg is valósították, – magyarok millióit sodorva a tönk szélére. – Ám most már nem az adósoknak, hanem a bankároknak kell megfizetniük mindenért, – de kamatostul!…
Szabad Riport Tudósító Iroda




Svájci pénzügyminiszter: a svájci bankok manipulálták a devizaárfolyamokat


…”És pont ez benne a lényeg. Hogy az átlag ember ne értse! – Minden úgy van meghatározva, az egész rendszer úgy van fölépítve, – hogy csak a bankárok és befektetők, nota bene: “tőzsdecápák és bankárhiénák” – értsék csak ezeket a banki deviza manipulációkat, – mert csak így tudtak, tudnak átverni több millió vagy több tízmillió embert…

Azoknak a bankároknak, akik tevőlegesen részt vettek ebben az előre eltervezett gigantikus méretű kifosztásban, – súlyos börtönbüntetéseket kell kiosztani!”

- Hír és vélemény -
Eveline Widmer-Schlumpf a svájci pénzügyminiszter“A svájci pénzügyminiszter szerdán közölte: biztosak benne, hogy a devizapiacokon egyes bankok manipulálták az árfolyamokat” – írta a Reuters nyomán, a Portfolio.hu
“Tény, hogy a devizaárfolyamokat manipulálták” – közölte a svájci pénzügyminiszter, Eveline Widmer-Schlumpf egy szerdán tartott sajtótájékoztatón. A svájci pénzügyi felügyelet múlt héten pénteken jelentette be, hogy vizsgálatokat indítottak több banknál, – az esetleges árfolyam-manipulációk miatt.
A felügyelet több más ország pénzügyi felügyeletével is együttműködik az ügyben. Többek között a britekkel is, – ám arról egyenlőre még mindig nincs információnk, hogy Magyarországon kezdtek-e vizsgálatot ez ügyben a pénzügyminisztérium, vagy az MNB bankfelügyelet munkatársai. – De úgy gondoljuk, hogy most már ennek éppen itt van az ideje.
Annál is inkább, mert a magyarországi devizahitelezés akut problémái éppen a devizaárfolyamokat manipuláló svájci bankokig vezethetők vissza. – (Magyarországi bűntársak aktív részvételével természetesen).
Ahogyan korábban is írtuk: a devizahitelek kamatainak ilyen hihetetlen növekedése, – nem lehet egyszerű véletlen. – És ekkora, (sokszor kétszeres, háromszoros), kamatösszeg növekedés, – a svájci frank árfolyamának brutális emelkedése nyomán, – bizony nem egyszerűen a válságnak köszönhető, – hanem szándékos és előre megtervezett devizapiaci manipuláció. – Az egyedüli célja pedig nem más, – mint az extra profit. – A bankárok és a befektetők számára.
Ez volt a valódi oka annak, hogy a soha nem is látott devizában, svájci frankban tartották nyilván, – az emberek lényegében forintban kapott és forintban is fizetett, de “devizásnak” nevezett hiteleit.
Egyre több bizonyíték kerül a felszínre, az előre megtervezett és szándékos fosztogatást illetően, – s az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának, mely ezeket a pénzügyi eljárásokat hivatott elvégezni, valamint a pénzügyminisztériumnak, – már ezeket a tényeket és bizonyítékokat kötelessége figyelembe venni!
Azoknak a bankároknak, akik tevőlegesen részt vettek ebben az előre eltervezett gigantikus méretű kifosztásban, – súlyos börtönbüntetéseket kell kiosztani!
Nos, eddig mindenesetre Svájcban és Nagy-Britanniában a következő a bankoknál nyomoznak a devizamanipuláció miatt:
Az RBS-nél, a JP Morgannél, a Deutsche Banknál, a Barclaysnál és a Citigroupnál is vizsgálódnak a pénzügyi nyomozók. – Az EU-s trösztellenes bizottság is foglalkozik a témával.
A vájtfülűeknek írjuk csak, hogy a devizaárfolyamokkal való manipulációt, a következőféleképpen bonyolíthatták le:
“A valószínűleg manipulációval érintett WM/Reuters benchmark indexek számítása automatikus algoritmusok alapján történik, de értéke valós megbízások tömegén alapul. A származtatott devizapiaci ügyletek körülbelül 90 százaléka származik ezektől. A Bloomberg egyik korábbi adatgyűjtésével rámutatott, hogy a benchmarkok számítására kijelölt egy perces időintervallumokban szokatlanul nagy volumenű megbízások torzították sok esetben a devizaárfolyamokat.
A pénzügyi nyomozók két fő területen vizsgálódnak. Egyrészt a kereskedők által a benchmark-számítási időszakban beadott megbízásokat ellenőrzik, másrészt a függőben lévő, piacmozgató hatású megbízásokról esetlegesen kiszivárogtatott információkra utaló jeleket keresnek. Ugyanakkor devizakereskedők szerint a manipuláció kivitelezése rendkívül nehéz, csak hatalmas megbízásokkal vagy illikvid devizáknál lehetséges.”
Persze az átlag ember nem nagyon érti, hogyan voltak ilyen hihetetlenül elvetemült manipulációkra képesek a bankárok, – csak a végeredményt szenvedi; a drasztikusan (olykor 2-3-szorosára), megnövekedett törlesztő részleteket.
És pont ez benne a lényeg. Hogy az átlag ember ne értse! – Minden úgy van meghatározva, az egész rendszer úgy van fölépítve, – hogy csak a bankárok és befektetők, nota bene: “tőzsdecápák és bankárhiénák” – értsék csak ezeket a banki deviza manipulációkat, – mert csak így tudtak, tudnak átverni több millió vagy több tízmillió embert.
Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése