2013. október 17., csütörtök

Kisvárosnyi rabszolga él Magyarországon

Újfajta összesítést készített a modern kori rabszolgaságról egy ausztrál alapítvány. Listájukra 162 ország került fel, az élmezőnyben európai állam is van.
Indiában van a legtöbb rabszolga (14 millió), de a lakossághoz képest Mauritániában élnek a legnagyobb arányban (százból négy ember rabszolga). A Global Slavery Index 2013 (globális rabszolgaság index) 162 országot állított sorba a rabszolgatartás elterjedtsége alapján.
Magyarország 34-38 ezer rabszolgával a lista az 54. helyén áll, a népességhez mért arányukat tekintve megelőzzük Mongóliát és Szaúd-Arábiát is.
A listát készítő ausztrál Walk Free Foundation ide sorolta az adósságuk fejében dolgozókat, a kényszerházasságban élőket, és az emberkereskedelem által érintett embereket. Az ő becslésük magasabb, int a más szervezetek által közreadott hasonló adatok. Szerintük világszerte 29,8 millió ember él rabszolgasorsban, ehhez képest a Munkaügyi Világszervezet 21 millió főre teszi a modern kori rabszolgák számát.
A lista élén India mögött Kína, Pakisztán, Nigéria és Etiópia áll. Itt él az összes rabszolga háromnegyede. A lakossághoz mért arányukat tekintve Mauritánia mellett Haiti, Pakisztán, India és Nepál az első öt helyezett, de hatodiknak becsúszott egy európai állam is: Moldova.
A napokban az EU is kiadott egy becslést az unió terültén elő rabszolgaként számáról. Eszerint a tagállamokban összesen 880 ezren élnek és dolgoznak rabszolgaként, közülük 270 ezren szexuális kizsákmányolás áldozatai.
(Origo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése