2013. október 17., csütörtök

Támadják a zsidókat Németországban

A Jerusalem Post című angol nyelvű zsidó internetes világlap tegnapi cikke szerint elképesztő antiszemitizmus uralkodik Németországban.

Mint írják, 2008 és 2012 között több, mint 80 támadás ért különböző zsinagógákat.

A második legtöbb támadás, szám szerint 13 Észak-Rajna Vesztfáliában, Németország egyik legsűrűbben lakott területén történt.

A cikk írói kiemelik: a támadások bizony összefüggésbe hozhatóak az izraeli-palesztin konfliktussal. A lapnak nyilatkozva több szakértő is kiemeli: az Izrael államot támadó magatartás napjainkban egyre többször csap át közvetlenül az antiszemitizmusba, ennek pedig az Európában élő zsidó közösségek "isszák meg a levét".

A Simon Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős részlegvezetője, Shimon Samuels a Jerusalem Postnak Párizsból nyilatkozva hangsúlyozta: a német kormány mindent megtesz a holokauszt emlékezetéért, azonban kevesebbet tud elérni az antiszemitizmus elleni harc területén.

A lapnak nyilatkozók kiemelik: az antiszemitizmus elképesztő ütemű terjedéséért nem csupán a hazai neonáci németek a felelősek, hanem a muszlim vallású bevándorlók is, akik a zsidókban ellenséget látnak Izrael Palesztina-politikájáért.

Érdekes módon ezekről a támadásokról alig-alig lehet hallani a sajtóban. Bezzeg, amikor tavaly nyáron Budapesten állítólagosan szóbelileg inzultálták Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, akkor soha nem látott elítélési verseny indult.

Egymásnak adták a kilincset a politikusok, közéleti személyiségek, nagykövetek, végül Áder János is személyesen látogatta meg a főrabbit. H.Á.


alfahir.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése