2013. október 3., csütörtök

Meggyilkolták az iráni internetes hadviselés főnökét

Iránban agyonlőtték az ország elektronikus hadviselési programjának parancsnokát, amelynek nyomán ismét olyan vádak hangzottak el, hogy idegen országok hajtanak végre gyilkosságokat iráni illetékesek ellen. Az eset árthat Róháni iráni elnök diplomáciai kezdeményezéseinek is.

Mozstaba Ahmadit, az Iráni Elektronikus Hadviselési Központ parancsnokát egy Teherántól észak-ra fekvő város menti erdőben holtan találták. 2007 óta öt iráni atomtudóst és az ország ballisztikus rakétaprogramjának parancsnokát gyilkolták meg - emlékeztet rá a Telegraph című lap.

A teheráni kormány Izraelt vádolja - Netanjahu izraeli miniszterelenök épp a napokban figyelmeztette a nemzetközi közösséget: ne higgyjen Róháni új iráni elnök diplomáciai mosolyoffenzívájának, mert ő valójában "báránybőrbe bújt farkas".

Az internetes hadviselésért felelős Mozstaba Ahmadit szombaton látták utoljára, amikor munkába indult. Az Iráni Forradalmi Gárdához közeli Abolz weboldal szerint két golyóval a szívében találták meg. A portál szerint sebesülései arra utaltak, hogy közvetlen közelről végeztek vele.

Egy helyi rendőr szerint két motoros támadó követte el a gyilkosságot.

A Telegraph megjegyzi, hogy a korábbi gyilkosságok komoly kárt okoztak az iráni biztonsági gépezetnek. Az elit egyes tagjai félelemben és a gyanakvás légkörében élnek, mert a fenyegetés miatt szigorították a fontosabb parancsnokok és atomtudósok védelmét. Legutóbb tavaly januárban gyilkoltak meg egy autója mellé rejtett bombával egy tudóst, aki a natanzi urándúsító telepen dolgozott.

Előfordulhat, hogy a mostani gyilkossággal, - melynek során Irán egyik vezető elektronikus hadviselési szakemberét likvidálták - valakik vissza akartak vágni a nyugati intézmények ellen elkövetett internetes támadásokért - amelyekért Iránt tartották felelősnek. Néhány éve viszont az iráni atomprogramot próbálták megbénítani Irán ellenségei az országba csempészett számítógépes vírussal.

A mostani gyilkosság árthat az otthon is ellentmondásosan megítélt Róháni elnök diplomáciai kísérleteinek. Az új elnök azt mondta: kész tárgyalni és reméli, hogy hónapokon belül rendezni lehet Teherán és a Nyugat vitáját az iráni atomprogram kérdésében.

Szvetnik Endre összefoglalója
Inforádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése