2013. október 3., csütörtök

Megtámadták az orosz nagykövetséget Líbiában

Ismeretlen fegyveresek támadtak az orosz nagykövetségre Líbia fővárosában, Tripoliban. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint egy ismeretlen csoport lőni kezdte az orosz nagykövetség épületét Líbiában, majd megpróbáltak betörni a követségre.
Körülbelül tíz ember két autóval tört be az orosz követség területére. Lőni kezdték a követség épületét és felgyújtottak egy követségi autót, majd a biztonsági személyzet beavatkozása után a támadók elmenekültek a helyszínről. Az egyik támadó meghalt és további négy megsebesült.
A líbiai belügyminisztérium megerősítette, hogy nem voltak sérülések a nagykövetség munkatársai és a helyi biztonsági erők tagjai között, de a követségi épület elülső része kissé megsérült.
Baranyai Gábor


Burkolt kiutasítás?
A líbiai hatóságok azt javasolták az orosz diplomatáknak, hogy hagyják el az országot, mivel nem tudják garantálni biztonságukat. A történtek után Oroszország úgy döntött, hogy evakuálja diplomatáit és családtagjaikat Líbiából, akik már meg is érkeztek Moszkvába. Ilyen körülmények között az orosz Külügyminisztérium azt javasolja az orosz állampolgárok, hogy ne utazzanak Líbiába – közölte Alekszandr Lukasevics külügyminisztériumi szóvivő. A líbiai sajtó szerint a támadás ürügyéül az szolgált, hogy egy feltehetően orosz nő megölt egy líbiai katonatisztet, és szúró sebeket okozott annak édesanyjának is. A nőt letartóztatták, és büntető eljárást indítottak ellene.
Az orosz diplomaták akkor térnek vissza Líbiába, amikor helyreállt már a rend. „Amint helyreáll valamennyire a helyzet, visszatérünk Líbiába”. "Oroszország nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Líbiával, a diplomaták evakuálása egy kényszercselekedet volt, hogy biztonságba kerüljenek az orosz állampolgárok." – közölte Ivan Molotkov orosz nagykövet. Az orosz nagykövetség elleni támadás Líbiában logikus következménye annak, hogy a rendszerváltás céljából a Nyugat átgondolatlan lépéseket tesz, ami káoszhoz vezet – jelentette ki Alekszej Puskov, a Duma Külügyi Bizottságának vezetője.
Logikusan tehetjük fel a kérdést, hogy mi az oka annak, hogy Líbiában nem tudják biztosítani az orosz követség munkatársainak biztonságát. Mert ilyen a valóságban nincs! Háborús, polgárháborús helyzetben ez talán elképzelhető, de jelenleg ilyenről nincs szó. Moammer Kadhafi rendszerének erőszakos megdöntése óta amerikai báb kormány van hatalmon Líbiában. Az ország értékeit kiárulták Amerikának és Franciaországnak, az orosz érdekeltségeket megszüntették.
Minden jel arra utal számunkra, hogy a líbiai katonatiszt halála csak ürügy volt arra, hogy kiutasítsák az orosz diplomatákat Líbiából. Mivel a támadás elkövetői a biztonsági erők fellépése után azonnal távoztak, így felmerül a gyanú arra vonatkozólag is, hogy a támadók valójában zsoldosok voltak, akiknek mindössze annyi volt a feladatuk, hogy zavart keltsenek. Talán egyszer majd minderre is fény derül.

Fenyvesi Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése