2013. október 3., csütörtök

Szíriai körkép

Szergej Lavrov a terroristák támogatásával vádolja Szíria szomszédjait. Az orosz külügyminiszter rámutatott arra, hogy több közel-keleti ország hivatalos személyei kapcsolatot tartanak a Szíriában tevékenykedő Dzsabhat al-Nusra terrorista szervezet képviselőivel.
„Híreket olvasunk, különböző forrásokból értesülünk, úgy félhivatalosokból, mint bizalmas közlések útján, hogy a Szíriát környező térség több országának hivatalos képviselői kapcsolatokat alakítanak ki, rendszeresen találkoznak a Dzsabhat al-Nuszra és egyéb terrorszervezet vezetőségével” – mondta Lavrov indiai kollégájával, Szalman Kursiddal folytatott megbeszéléseit követően rendezett sajtókonferencián.

A károk óriásiak
A szíriai hatóságok milliárdokra becsülik a terroristák okozta kárt. Az állam és a magánszektornak a banditák 30 hónap folyamán 16,5 milliárd dolláros kárt okoztak. Ezt Vail al-Halki tette közzé. A miniszterelnök beszámolója szerint a kormány már tárgyalja az ország újjáépítési tervét, melyhez a baráti országoktól kívánnak kölcsönt felvenni.
A vegyifegyver-szakértők Szíriában 
Az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének szakértőcsoportja befejezte szerdán első szíriai munkanapját. Előző nap érkeztek meg Szíriába, ahol felállították logisztikai támaszpontjukat. A szakértők fő feladata, hogy segítsenek a szíriai hatóságoknak a vegyifegyver-gyárak megszüntetésének első lépéseiben, beleértve a vegyi fegyverekről szóló adatok ellenőrzését és a megsemmisítés folyamatának megtervezését.
Tervek szerint november elsejére fejeződik be munkájuk.
Szíriai ambíciók
Walid Muallem szíriai külügyminiszter kijelentette, hogy országának kormánya vissza szeretné állítani a Golán-fennsík fölötti ellenőrzést. „A Szíriai Arab Köztársaság megerősíti azon szándékát, hogy visszaszerezze az Izrael által elfoglalt Golán-fennsíkot és elutasít minden Izraeli lépést, melynek az a célja, hogy megváltoztassa a Golán-fennsík geopolitikai képét” – mondta Muallem.
Izraelt a miatt is erősen kritizálta, hogy nem csatlakozott a Nukleáris Fegyverek Elterjedésének Megakadályozásáról Szóló Szerződéshez. A szíriai miniszter szavai szerint „ez meghiúsítja annak a lehetőségét, hogy a Közel-Kelet tömegpusztító fegyverektől mentes területté válhasson”.
Szíriában 2011 márciusa óta fegyveres konfliktus folyik, amely az ENSZ adatai szerint több mint 100 ezer emberéletet vitt el. A kormányzati csapatok fegyveres alakulatokba tömörült banditákkal állnak szemben. Ezen utóbbiak soraiban külföldi zsoldosok is vannak.

(Oroszország Hangja)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése