2013. október 20., vasárnap

Románia és Moldova egyesítéséért tüntettek Bukarestben

Több ezren követelték vasárnap délután Bukarestben Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését. A demonstráció résztvevői a román kormány székháza elől a parlamenthez vonultak. A szervező, a 2012-es Polgári Akció Platform szerint a bukaresti menetelés idején Párizsban, Rómában, Barcelonában és New Yorkban is hasonló megmozdulások voltak az ottani román és moldovai vendégmunkások részvételével.

A bukaresti tüntetés résztvevői Moszkva "zsaroló politikája" ellen is szót emeltek. Az Orosz Föderáció néhány hete fogyasztóvédelmi okokra hivatkozva leállította a moldovai bor importját. A lépést a román média úgy értékelte, hogy Moszkva így bünteti a Moldovai Köztársaságot az Európai Unióhoz való közeledésért.

A Moldovai Köztársaság társulási egyezményt készül kötni az Európai Unióval, amit a tervek szerint novemberben, a vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozóján írnának alá.

Traian Basescu román államfő az utóbbi időben többször is jelezte, hogy támogatná a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését, de szerinte ennek nincs realitása, amíg a szomszédos országban a többség nem óhajtja az egyesülést.

Júliusi chisinaui látogatásán arra az újságírói kérdésre, hogy visszatérhet-e a Moldovai Köztársaság Románia határai közé, Basescu azt mondta: Románia prioritása az, hogy a Moldovai Köztársaság az EU tagállama legyen, ami szerinte 10-12 éven belül megvalósulhat.

A Moldovai Köztársaság korábban a Szovjetunióhoz tartozott. Függetlenségének 1991-es kikiáltása óta körülbelül negyedmillió moldovai szerzett román állampolgárságot. A román törvények a külföldi lakhely megőrzése mellett is lehetővé teszik az állampolgárság megszerzését azoknak, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A több mint egy évtizede zajló visszahonosítási folyamatot 2009-ben könnyítették meg.
HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése