2013. november 2., szombat

Újabb pofon Magyarországnak – futunk a szlovákok után

Újabb listán szerepelt a visegrádi országok sereghajtójaként Magyarország. A vizsgált államok gazdasági, oktatási, szociális és egyéb teljesítményét összehasonló jóléti rangsorban csak balkáni szomszédaink többségét tudtuk megelőzni.
Borús kilátások!
Súlyos pénzügyi problémái ellenére Szlovénia bizonyult a legjobb életkörülményeket biztosító országnak a kelet-közép-európai régióban a londoni Legatum Institute friss éves Prosperity Reportja szerint. Az öt éve készülő összehasonlítás célja, hogy szakítson a jólétet egyszerűen a gazdasági mutatókkal – például az egy főre eső GDP-vel – mérő megközelítéssel, összetettebb módon vizsgálja, mely országokban a legjobb, illetve a legrosszabb élni a világon. Ennek megfelelően a 142 országot felsoroló rangsort az anyagi jelzőszámok figyelembevételén túl olyan ismérvek alapján állítják össze, mint a mindennapi élet biztonsága, a személyes szabadság biztosítása, az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala, az emberek szociális helyzete stb. Az intézet munkatársai összességében azt igyekeznek megmutatni, hogy az egyes államok milyen esélyt kínálnak átlagpolgáraiknak életük jobbra fordítására, gyermekeik jövőjének megalapozására.
Nem az USA az első
Jóléti top10
1. Norvégia
2. Svájc
3. Kanada
4. Svédország
5. Új-Zéland
6. Dánia
7. Ausztrália
8. Finnország
9. Hollandia
10. Luxemburg
Forrás: The Prosperity Index 2013
Hiába a világ leggazdagabb országa, nem került a Legatum listájának élére az Egyesült Államok. Csupán a 11. helyet szerezte meg, és a gazdasági teljesítményt mérő mutató alapján összeállított listán az első 20-ba sem fért be. Norvégia viszont öt éve tartja első helyét – ránézve a táblázatra senki sem lepődik meg, mely országok kerültek be a top 10-be…
Korrupció, munkanélküliség
Magyarország ugyan a 2009-es listához képest három hellyel visszacsúszott, ám ez abból fakad, hogy a rangsorba bekerült 32 új ország közül három előtte landolt. A legjobb, amit elmondhatunk eszerint az, hogy ezen a Prosperity Report listáján stagnál a helyezésünk. Az elmúlt évhez képest tíz helyet javult az oktatás alapján elért magyar besorolás, mivel jobb lett a lányok-fiúk arány és nőtt az alapfokú és a középfokú oktatásba bekerülők száma. Megjegyzendő, hogy ez az idei tanévben indult oktatási reform előtti állapotot tükrözi, mivel a Legatum szakértői 2010-2012-es statisztikai adatokat építették számításaikat.
Magyar mutatók
Index Helyezés*
Átlag 41.
Alindexek
Gazdaság teljesítménye 83.
Vállalkozási környezet és lehetőségek 52.
Kormányzás színvonala 38.
Oktatás színvonala 22.
Egészségügyi helyzet 38.
Közbiztonság helyzete 32.
Személyes szabadság biztosítása 68.
Szociális helyzet 71.
*az egyes mutatók szerinti helyezés az országok rangsorában
Forrás: The Prosperity Index 2013
Óriásit zuhant a magyar gazdaság amúgy is átlag alatti teljesítménye. Ebben az összevetésben 17 hellyel került lejjebb az ország, részben a magas munkanélküliség, részben a jelentős behajthatatlan hitelállomány, részben a high-tech tartalmú export visszaesése, részben a pénzügyi szervezetekbe vetett bizalom csökkenése és az GDP halvány növekedése miatt. Ezt az alindexet 2011-2012-es adatok alapján számolták ki.
Jó hír, hogy a magyarok úgy látják, tudnak kire támaszkodni, ha bajba kerülnek. A felmérésben a válaszadóknak több mint 90 százaléka vélekedett így. A megkérdezettek több mint kétharmada barátságosnak tartja Magyarországot: úgy látják, hogy jó lehetőségeket kínál a bevándorlóknak. Ugyanakkor mindössze hét százalék azok aránya, akik szerint könnyű munkát találni és válaszadók több mint négyötöde úgy látja, hogy kiterjedt korrupció fertőzi az vállalatok és a kormányzat munkáját.
A Legatum elemzői vásárlóerő-paritáson (ppp) kalkulált bő 22,1 ezer dolláros egy főre eső GDP-vel számoltak Magyarország esetén. Az életkörülményekkel való elégedettséget egyetlen számba sűrítő mutató 1-től 10-es skálán átlag 4,7 lett.
(Forrás: napi.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése