2013. november 2., szombat

Zavargások törtek ki Bretagne-ban

Zavargások törtek ki a francia adópolitika elleni újabb tüntetésen szombaton Bretagne közigazgatási székhelyén, Quimper városában.
Az összecsapások a tüntetés legelején történtek, a tiltakozók egy része kövekkel kezdte dobálni a rohamrendőröket, akik vízágyúval és könnygázzal válaszoltak. A rendőrség szerint mintegy 10 ezer, a szervezők szerint 30 ezer helyi gazda, kamionsofőr, vállalkozó, kiskereskedő, munkás és önkormányzati képviselő vonult utcára Franciaország legnyugatibb régiójának székhelyén, hogy tiltakozzon a francia és külföldi teherszállító járművekre tervezett környezetvédelmi adó terve ellen, és több munkahelyet követeljen.
A tiltakozók piros sapkát viseltek, amely a 17. századi breton adóellenes forradalom szimbóluma volt, és sokan az egykor önálló Bretagne zászlóit lengették. A magasba tartott táblákon “Munkához való jog”, “A francia ember nem fejőstején”, “Elég volt az adókból”, “Bretonok igen, bárányok nem” feliratok voltak olvashatók, egyesek pedig Francois Hollande államfő lemondását követelték.
A rendőrség nagy erőkkel készült a tiltakozás biztosítására, miután tartani lehetett attól, hogy szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok szándékos rendbontásra készülnek. A kormány az egy héttel ezelőtt összecsapásokba torkolló tüntetés nyomására határozatlan időre felfüggesztette az ökoadó bevezetését, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök pedig pénteken óva intett “az erőszakspirál folytatásától”.
Múlt szombaton mintegy ezer helyi gazda körülbelül 250 teherautóval, valamint káposztával, tojással, és autógumival megrakott utánfutós járművekkel és traktorokkal demonstrált, követelve a tervezet visszavonását. Az elégedetlenség az autópályákon az akkora már felállított elektronikus ellenőrző kapuk körül koncentrálódott, amelyeket azóta a hatóságok felszámoltak. A gazdák több helyen össze is csaptak a rendfenntartó erőkkel, megdobálták őket, és az autógumikból tüzet raktak. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a tömeget. A gerillaharcokra emlékeztető kisebb összecsapásokban összesen hatan sérültek meg.
A 3,5 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó környezetvédelmi adó még az előző konzervatív kormányzat döntésének értelmében, 2014. január 1-jén lépett volna hatályba. Az intézkedés bevezetését a szocialisták egyébként korábban már kétszer elhalasztották, s a mostani döntést a jobboldali ellenzék is üdvözölte. Az ökoadó ellenzői – amely egymillárd euró (300 milliárd forint) bevételt jelentett volna az államkasszának – azt hangsúlyozták, hogy a breton gazdák a térség földrajzi helyzete és a régiót sújtó élelmiszer-ipari nehézségek miatt nem bírnának el egy újabb adót.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése