2013. december 20., péntek

Az elefánt-állomány 90%-a már kipusztult

Évente körülbelül 40 ezer elefántot ölnek meg illegálisan. Ez az jelenti, hogy minden negyedórában elpusztul egy állat. Sierra Leone 2009-ben vesztette el utolsó afrikai elefántját, Szenegálban pedig már csak 5-10 példány élhet. Az elmúlt ötven évben az afrikai elefántállomány körülbelül 90 százaléka elpusztult. Ha ez így megy tovább, tíz éven belül a teljes faj kihal – írja az Independent.
Amitől még szörnyűbbek ezek az adatok, az az, hogy a világon már 1989 óta tiltott a nemzetközi elefántcsont-kereskedelem. Ezzel akkor, mintegy húsz évvel ezelőtt elérték, hogy csökkenjen az orvvadászat, és a csontok feketepiaci ára is megállt egy szinten. De tíz évvel később megint enyhítették a szabályozást, legálissá vált az úgynevezett egyszeri értékesítés. Így került 49 ezer kilónyi botswanai, namíbiai és zimbabwei elefántcsont Japánba, vagy 2002-ben 105 ezer kilónyi Japánból Kínába. Ennyi legális elefántcsont mellett az illegálisat is könnyebb lett elpasszolni, a bűnözés mértéke ismét nőni kezdett. 1989 óta 2011-ben volt a legrosszabb a helyzet.
Az elefántcsontból készült dísztárgyakra, kefékre és pálcikákra Kínában a legnagyobb a kereslet. Az elefántok és a rinocéroszok agyarai ráadásul annál jobb befektetések, minél kevesebb állat él a Földön, hiszen a csontok ára, értéke minden lelőtt példánnyal növekszik. A brit külügyminiszter szerint ez a feketepiac növeli a korrupció mértékét is, és aláássa az egyes államok közti, egyébként is érzékeny stabilitást.
Az sem utolsó szempont, hogy az orvvadászatból származó hatalmas összegek bűnözői csoportokat tartanak életben, és ezzel a terrorizmust is táplálják. Az Independent felidézi: az al-Kaida által támogatott al-Sabáb terrorcsoportot, amely a szeptemberi nairobi plázatámadásért is felelős, negyven százalékban elefántcsont-kereskedelemből tartja fenn magát.
A brit kormány kiemelten kezeli az elefántok ügyét, a brit hadsereg például tréningeket tart a Kenyában dolgozó, az orvvadászokra vadászó vadőröknek, februárban pedig Londonban tartják majd a kapcsolódó magas szintű nemzetközi konferenciát. Itt valószínűleg megújítják majd az Afrikai Elefántok Akciótervet is, amelyet az érintett 38 afrikai állam már korábban elfogadott. Ez a terv lehet a vadon élő állatok utolsó esélye.
(index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése