2013. december 20., péntek

Tönkre akarják tenni a szentendrei Skanzent

A XIX. század második felétől a Nyugatról Kelet felé érkező kapitalista gazdaság elterjedése a falusi élet végét jelentette. Az urbanizáció, azaz a városiasodás felőrölte a kialakult formákat, vele együtt az organikus, természetközpontú létünket. A XIX. század végén a hanyatlást, de a tudományok fejlődését is figyelembe véve elhatározták, hogy létrehozzák a Skanzent, ahol a lakóházakat, gazdasági épületeket, beleértve a berendezési és gazdálkodási tárgyakat is bemutatják az érdeklődőknek, az utókornak, nekünk. Mivel a magyarság múltját, hagyományait megjelenítő létesítményről van szó, felháborodva nyugtáztuk a hírt, hogy az új igazgató, bizonyos Dr. Sári Zsolt tervei között szerepel a Skanzen liberalizációja. Elmondása szerint a Skanzen látogatottsága az elmúlt időben csökkent, ezért új iránnyal próbál bevonni fiatalokat a programba. Ezen ötleteinek egyike a graffiti (falfirka), amivel az esetenként több száz éves házakat borítanák be. A magyar népmesékből ismert arany szőrű bárány története már ezen a módon lenne megjelenítve, "ifjú művészek" által. A bárány a keresztény vallás szakrális állata is megbecstelenítésre kerül, hiszen az igazgató szerint még két, nagy vallás megjelenítése is indokolt, mivel a bárány náluk is fontos pozíciót tölt be. A fiatal csalogató ötleteinek ezzel nincsen vége. Szerinte a másság toleranciájára, a családon belüli erőszakra is fel kell hívni a figyelmet a jövőben. Furcsa lépésekre korábban is elszánta magát, mikor súlyos demenciában szenvedő betegeknek állított össze programokat.
A Skanzenben így is van elég sok furcsállni való, van például zsidó ház és szatócsbolt. A népi magyar archaikus építészeti remekeket és úgy általában a népünk életét bemutató komplexumban minek helyet adni a számunkra teljesen idegennek? A kisebbségekre, az előítéletek leküzdésére eddig is nagy hangsúlyt fektettek, de a homoszexualitás Skanzenbe való behozatala igazi meglepetés számba megy. Valószínűleg az igazgató "úr" személyes elferdült hajlamai szolgálnak erre magyarázattal. A köztudottan homoszexuális igazgató mindent megtesz a magyar kultúrát konzerváló népi hagyaték megsemmisítésének érdekében. A látogatottság visszaesését lehet, hogy a borsos belépőjegyek árával lehetne magyarázni. A dolgozók elmondták, az új igazgató nem érzi a Skanzen lényegét, minden lépése a megszokott rend és harmónia ellen irányul, vezetésre képtelen személy.
Valószínűsíthetően tudatos provokáció húzódik meg a háttérben, olyan ez a történet, mint amikor a szintén homoszexuális Alföldit tették a Nemzeti Színház élére. A belőle fakadó ártalmas erők mindent lezüllesztenek, mivel benne is csak a káosz az úr, nem is tud mást adni, nem tudja a közösség szempontjait figyelembe venni. Belső információkra hagyatkozva elmondhatjuk, hogy a dolgozók többsége ellenzi az újításokat, persze olyanok is vannak, akik örömmel fogadják a liberalizációt. Vannak olyanok is, akik nem adnak hangot véleményüknek, mert féltik az állásukat, ezért meghúzzák magukat. Mindenesetre el lehet mondani, hogy az igazgató, amolyan belháborút robbantott ki ténykedésével, amiben a Skanzen vezetése a züllesztő métely mellett protestál. Hová fajul még ez? A magyar élet ősi emlékét lecserélik egy multikulturális szeméttelepre? Építenek ide siratófalat is vagy csak homokos bordélyházat terveznek? Az elkövetkező, népi vezetésű berendezkedés nem fog igényt tartani az ilyen igazgatókra és nem fogja hagyni, hogy jött-ment népek, identitászavaros, ez esetben beteges szexualitását vállaló paprikajancsi felforgassa a rendet és meggyalázza kultúránkat.
Dunai István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése