2013. december 20., péntek

MVSZ: a magyar közösségek január 1-jén emlékezzenek meg közösen Petőfi Sándorról!

Petőfi Sándor különleges helyet foglal el nemzetünk kollektív emlékezetében. Nem csupán a szakmabelieknél – tanárok, irodalmárok, értelmiség – hanem népünk legszélesebb rétegeiben számosan emlékeznek rá, használják, idézik, éneklik a verseit. Honfitársaink jó részének – határon innen és túl – Petőfinek, mint a magyar szabadság költőjének az életével hitelesített munkássága örök értékű. Azon kevesek közé tartozik akiket a világirodalom története is számon tart, s akinek a verseit a legtöbb nyelvre lefordították.
A költő élete és örökségének sorsa szüntelen foglalkoztatja a közvéleményt. Költészetéről újabb és újabb elemzések, tanulmányok születnek, de a származásával, születésével, eltűnésével, halálával kapcsolatos, megválaszolatlan kérdések is másfél évszázada nemzedékről-nemzedékre témát szolgáltatnak a közbeszédnek és befolyással vannak nemzeti tudatunkra, szellemi karakterünk formálódására, népünk közérzetére.
Jövőre lesz 165 éve annak, hogy utoljára látták az erdélyi csatatéren. Most, 2014. január 1-én, szerdán, születésének 191. évfordulóján Budapesten 11 órakor, a Petőfi szobornál, Kecskeméten, Sárospatakon és remélhetőleg sok más helységben előadással, rövid irodalmi műsorral, a szobránál és emléktábláinál koszorúzással emlékezünk rá. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Ajánljuk együtt az új esztendő első irodalmi programját a legnagyobb magyar költő emlékezetének!
Ajánljuk minden magyar közösségnek, hogy 2014. január 1-jén emlékezzenek meg közösen Petőfi Sándorról!
Budapest, 2013. december 20.
A Magyarok Világszövetségének Petőfi Sándor Bizottsága
(MVSZ Sajtószolgálat)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése