2014. január 18., szombat

El a kezekkel a kartelltől:az USA segítene Mexikónak lefegyverezni…a civileket

A minap John Kerry, a észak-amerikai külügyi tárca vezetője országa segítségét ajánlotta fel a Mexikói kormánynak a drogkartellek uralma ellen fellázadt civil közösségi rendőrök lefegyverzéséhez.
A nagy kérdés azonban továbbra is az, hogy akkor végül ki fegyverezi majd le a Michoacánt markában tartó Templomos lovagok-kartellt, akik uralmát megelégelve a múlt héten fegyvert fogott a szövetségi állam lakossága.
Több mexikói elemző szerint az Egyesült Államok által felajánlott segítség a civil önvédelmi erők lefegyverzéséhez, nem egyéb, mint a legális szervezett bűnözéssel szövetkezett mexikói kormánykörök érdekeltségeinek támogatása. A hadsereg bevetése során ugyanis Michoacántban a kartell-tagok haja szála sem görbült, még a széles tömegbázisra támaszkodó közösségi rendőrök közül többen is életüket vesztették a szövetségi erők „pacifikáló” műveletei során.
000000narco1

Adrián Jurado mexikói blogger szerint a Drogháború, valójában kitűnő üzlet néhány prominens washingtoni cég és részvényeseik számára, illetve a mexikói üzleti körök is jelentős hasznot húznak a kábítószer-kereskedelem ellen vívott szélmalomharcban.
A fő kérdés tehát az, hogy vajon kinek segítene valójában az USA, hiszen a Michoacánt korábban ellenőrző Templomos lovagok-kartell nyaka körül leginkább azóta szorult a hurok, hogy az autodefensa – azaz a civilekből szerveződött önvédelmi erők – szó szerint sorra visszafoglalták az állam fontosabb településeit.
A mostani michoacáni feszültségek nem pusztán az állam jelenlétének hiányára vezethetők vissza. A mexikói közszéfra kóros korrupciója és összefonódása a drog biznisszel az egyik legfontosabb oka annak, ami most Michoacánban zajlik.
Az elképzelhetetlen hasznot termelő kábítószer-kereskedelemben érdekelt körök olyan vásárlóerővel rendelkeznek, amely alapjaiban rohasztja el a demokratikus intézményrendszert, a rendfenntartó erőket és az igazságszolgáltatást, ugyanis a drog bizniszben érdekelt elemek szinte mindenki árát képesek megfizetni a mai Mexikóban.
Mindez a néhány évvel ezelőtt lezajlott kartelek között bandaháborúk nyomán az országba – többnyire az USA-ból – áramlott nagy mennyiségű fegyverrel karöltve roppantul kényes belpolitikai helyzetet teremtett, ahol, ha tetszik, ma a hadsereget vetik be, hogy megvédjék a kartelleket a türelmét vesztett lakosságtól.

000000narco2



Hardy Márton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése