2014. január 18., szombat

Nyiljon az a bicska!

A tavaly év végén életbe lépett rendeletet követően – miszerint a főváros legtöbb közterületén megtiltották az fedél nélküliek életvitelszerű tartózkodását – újabb intézkedés keserítheti meg a hajléktalanok életét egy rendelettervezet szerint: korlátoznák ugyanis a közterületi ételosztás és jótékonysági események engedélyezését.
Már megszokott kép…VOLT! A tavaly év végén életbe lépett rendeletet követően – miszerint a főváros legtöbb közterületén megtiltották az fedél nélküliek életvitelszerű tartózkodását – újabb intézkedés keserítheti meg a hajléktalanok életét egy rendelettervezet szerint: korlátoznák ugyanis a közterületi ételosztás és jótékonysági események engedélyezését.
Ha lenne fizetésük, eszükbe sem jutna ingyen ételért ácsorogni, de egy “rendes munkahelyre” be sem engedik őket. Ezt mondták lapunknak azok az emberek, akik a szegénység elleni küzdelem világnapján októberben a Blaha Lujza téri szökőkút mellett ácsorogtak egy zsák krumplira várva. Ez egy népszerű és könnyen megközelíthető hely, ám lehet, hogy hamarosan nem lehet majd ott ételt osztani. A Főpolgármesteri Hivatal ugyanis úgy döntött, egységes koncepciót készít a közterületi ételosztások engedélyezéséről, ennek elkészültéig viszont az egyedi, közterületen történő ételosztási kérelmeket egyelőre nem bírálják el. Ennek állítólag a lakossági panasz az oka: “az ételosztások kapcsán közegészségügyi, köztisztasági problémák is felmerültek: ugyanis az oda kihelyezett mobil illemhelyek környékén elviselhetetlen bűz terjengett”. Ez az érvelés furcsán hat, hiszen sok rendezvényen alkalmazzák, de eddig arról nem lehetett hallani, hogy például a főváros által támogatott Nemzeti Vágtát, vagy más nagyszabású szabadtéri rendezvényt hasonló indokkal megtiltanának, pedig a mobilvécé szaga valószínűleg ott is ugyanolyan.
Eközben tegnap és ma a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat kétezer adag meleg étellel és forró teával várja a rászoruló embereket, igaz nem közterületen, hanem a máltaiak Bem rakparti központjának udvarán terítettek meg a szegényeknek.
A fővárosnak nem ez az első intézkedése a szegények és a hajléktalanok ellen. Tavaly év végén Budapest legtöbb közterületéről kitiltotta a fedél nélkülieket. A rendelet értelmében a hontalanok tartózkodása jogellenes a világörökségi területeken, a megállókban, az utasvárókban, a hidakon és lépcsőkön, a Liszt Ferenc repülőtéren, a Népligetben, e mellett tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és 50 méteres körzetük. A tilalom kiterjed a játszóterekre, a köztemetőkre, valamint 100 méteres körzetükre is, de már több kerület is tiltást kért saját területére. A fedél nélküliek elzárásra és bírságra számíthatnak, ha az intézkedő rendőr tiltott területen találja őket, aki először a terület elhagyására kéri a renitenseket. Ha az illető ennek nem tesz eleget, a rendőr azonnal szabálysértési eljárást kezdeményezhet ellene, és a hajléktalant előállítják a kormányhivatalba. Ha ünnepnapon, éjszaka vagy más munkaszüneti időszakban ,,érik tetten” a hajléktalant, a területileg illetékes hajléktalanszállóra kell őt előállítani.
(NÉpszava)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése