2014. január 18., szombat

Okos fegyverek oktalan embereknek a pusztításhoz

Okosfegyverek: már ilyen kategória is van. Linux operációs rendszer fut rajtuk és lényegében majdnem mindent elvégeznek a lövész helyett.
Nemrég még fantasztikus filmekben láthattunk megoldásokat arra, hogy a célzás folyamatának leggyengébb láncszemét, tehát az ember teljesítményét javítsa fel valamilyen nagytudású szuperfegyver. Manapság viszont már létezik konkrét példa is arra, hogy okostelefon, okosóra és egyéb kütyük után sajnos mesterlövész puskákban is okos bővítéseket találhatunk. Naná, hogy az Egyesült Államokban fejlesztették...
A TrackingPoint nevezetű cég bejelentette, hogy hat olyan úgynevezett okosfegyvert szállított le kipróbálásra az Egyesült Államok hadseregének, melyek közül a legolcsóbb 10 ezer dollárba (2,25 millió forint), a legdrágább pedig 27 ezer dollárba (6 millió forint) kerül. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mitől okosak ezek a fegyverek, illetve, hogy miért kerülnek ilyen sokba?


Nos, a TrackingPoint okosfegyvereiben egy miniatűr számítógép teljesít szolgálatot, mely Linux operációs rendszert futtat. A csúcstechnológiás lőfegyverek a lövések leadása előtt monitorozzák a helyszíni körülményeket, így például a légköri adatokat, a hőmérsékletet, a nyomást, a célpont távolságát, majd pedig ezek ismeretében kiszámolják, hogy pontosan hogyan, s milyen módon kell elvégezni a lövést. A felhasználónak lényegében nincs más dolga, mint virtuálisan megjelölni a célpontot, ezt követően a rendszer elvégzi a szükséges beállításokat, végül pedig csak meg kell húzni a ravaszt. Az alábbi, erkölcsileg megkérdőjelezhető videón egy 12 éves kislány talál el egyszerűen különféle célpontokat, akár 1000 yardnyi, azaz majdnem egy kilométeres távolságból. Akadnak egyébként a cégnek olyan kisfilmjei is, ahol afrikai vadászatokkal promózzák a fegyvert, ezt már végképp nem akartuk használni a cikkben.

A puskákba integrált kamerák képét akár egy távoli tableten, vagy okostelefonon is figyelemmel lehet kísérni, illetve akár videófelvétel is készíthető magáról a lövésről és annak hatásáról. Egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy az elkövetkezendő években a YouTube-on nem szaporodnak majd el az ilyen és ehhez hasonló videók, illetve kíváncsian várjuk, hogy az USA katonaságánál vajon mennyire válnak majd be az első okosfegyverek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése