2014. január 8., szerda

Szeparatizmus, vagy gazdasági játszmák?

Európában napirenden van Katalónia és Skócia kérdése. De sok példát mondhatnánk még: Flandria, Wales, Dél-Tirol, Baszkföld, Székelyföld. Székelyfölddel párhuzamosan Moldávia Romániába való annektálásának felszínen lévő témája. Ez a sok kérdés mind mind azt bizonyítja, hogy az EU nem tudta azt a fajta egyesítő (egyenlősítő) és fellendítő (figyelemelterelő) szerepet ellátni, amit a hamis propagandában hazánkban, de másutt is állítottak róla. Az újkori értelemben vett nemzeteket még ideig óráig egyesítő monarchiák felbomlása után, most a nemzetállamok felbomlása közben, nyugaton lejátszódhat egyfajta atomizálódás - de többnyire csak pusztán önző pénzügyi okokból. 
A súlyos belső demográfiai problémákra (nevezzük nyugodtan gyors kihalási folyamatnak), és az idegen fajú, kultúrájú, és vallású söpredék tömeges, és egyre erősödő bevándorlásának kérdésére a kormányok gyakorlatilag fittyet hánynak. Sőt, kifejezetten segítik azt. Pedig, ha így megy tovább, hamarosan egyáltalán nem lesz értelme az őshonos európai népek országainak határaival, önrendelkezésével törődni (és tartani a problémáktól, amit a rendezés okozhat). Felismerhetjük továbbá azt a képmutatást, és kettős mércét, amivel ország és ország között válogatnak egy azonos témában. Franciaországban cigány táborokat gyújtanak fel a helyi lakosok (minden okuk megvan rá), míg itt nem történik semmi, és az egész országot terroristának állítják be. Így van ez a nemzetiségi ügyekkel is: mindenkinek felkopott már az álla, aki az EU segítségét várta a határon túli magyar testvéreink ügyében - de a román szándékokra Moldáviával kapcsolatban egy rossz szót sem szólnak. 
Az őshonos európai népek szeparatizmusa kapcsán kétféle kategóriát kell megkülönböztetnünk: 
1. Egy adott országon belül élő, külön indentitással rendelkező régió. (katalánok, skótok, walesiek, flamandok és vallonok). Észak-Olaszország etnikailag északibb típusú, és egyben fejlettebb fele még talán ide sorolható.
2. Több országban, de földrajzilag nagyjából tömbben élő nép. (dél-tiroli németek, baszkok - 2 országban, magyarok - 5 országban(!) + Székelyföld, albánok: két államban és emellett még további 2 államban erős kisebbséget alkotnak, oroszok Ukrajnában, oszétok félig Grúziában és Oroszországban, stb)
Főleg az első pontban felsorolt területeken a kulturális, nyelvi szempontok mellett igen erősen ott vannak a gazdasági szempontok. Egyes régiók jobban teljesítenek a többinél, és nem akarnak osztozni. A kiválással sokat nyernének. Természetesen ezt az anyagországok (lásd Spanyolország) nem nézik jó szemmel. A nemzetiségi önrendelkezés jó ürügy az 'önző' gazdasági szándékok sikerre vitelére - de ez fordítva is így van. 
Kényes kérdés, mivel ha egyes országok engednek, elindulhat egy olyan fajta folyamat, ami mindenütt felerősíti ezeket a követeléseket. Lehet egy kis zűrzavar, mielőtt a komoly átrendeződési folyamatok elkezdődnek. Reméljük a végét meg tudjuk akadályozni. Az európai rendezést csak akkor lehet elkezdeni, ha az alapok tisztázva vannak: megáll és megfordul a demográfiai katasztrófa, újra visszatérünk a tradicionális vallási és erkölcsi értékeinkhez. Ezt csak 180 fokos politikai fordulattal lehet elérni. Konnacionalista alapon kell újjászervezni Európát míg nem késő, és ez kölcsönös lemondásokkal jár. Félő, hogy Európa nemzetei (kiváltképp a nacionalisták) továbbra sem látják a fától az erdőt. Vannak témák amiket nem elég adminisztratív és anyagi eszközökkel, érzelmileg, illetve szavazgatással kezelni. 
Vésztői Gyula

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése