2014. február 28., péntek

Szent György szalag - a krími oroszok jelképe

Híradásokból tudjuk, hogy a krimi eseményekben egyre nagyobb szerepet játszó ukrajnai oroszok jelképként a Szent György szalagot viselik. Oroszország visszatért a hagyományos értékrendhez, melynek ékes bizonyítéka az új orosz címer. A birodalmi kétfejű sas mellén pajzsba foglalva Sárkányölő Szent György látható. Szent György a legismertebb katonaszent, volt római katona és keresztény mártír. A 14 segítőszentek egyike. A sárkány legyőzője. A sárkány minden rossz, és a sötét démonikus erők szimbóluma, legyőzése a tiszta erkölcs és a hit végső diadalának beteljesülése.
Hídfő.net | Orosz Birodalmi Kétfejű Sas
( Oroszország címere egy vörös pajzs, rajta egy aranyszínű, kétfejű sassal. A három korona a nemzet demokratikus erejét, vagyis az elnököt, és a parlament két házát jelképezi. A jogar és az országalma a függetlenség védelmének jelképei. A sas mellén látható Moszkva címere, mely Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja. A múltban vallási jelkép volt, ma a jó és gonosz közötti harcot szimbolizálja.)
A Szent György szalag a Szent György Rend sávszalagja. Katonahősök számára alapította II. Katalin cárnő. A legmagasabb katonai kitüntetés volt. Szovjetunióban eltörölték ezt a kitüntetést, de a tradíció fennmaradása és a kitüntetés nagy népszerűsége miatt ezt a szalagot Testőrségi érdemrendként a II.Világháborúban hősiességért újra kiadták. A fekete-sárga sávok a "füst és láng" szimbólumai, 2007 óta a Győzelem Napja egyik jelképe is.
Hídfő.net | Szent György Rend sávszalagja
Putyin elnök népszerűsítette és ma már a patriotizmus és a hősies életszemlélet szimbólumaként igen sok hazafi viseli. A krimi oroszok amikor kitűzték ezt a György-szalagot, azt üzenték az egész világnak: méltóakká válunk azokhoz a hősökhöz, akik ezt a történelmünk folyamán kiérdemelték. "Füst és láng" -és hősies életszemlélet. A tradíciók, a hősiesség és a hit megnyilvánulása. Csak harcosok viselik, az elszántság jelképe is.
Hídfő.net |Szent György szalag

http://www.hidfo.net/2014/02/28/szent-gyorgy-szalag-krimi-oroszok-jelkepe

1 megjegyzés: