2014. március 24., hétfő

Áttörés történt az arab-magyar kapcsolatokban. Ez is várható volt, mivel cinkosságban a cinkosok összetartanak, ha érdekeik azt kívánják

Áttörés történt az arab-magyar kapcsolatokban, ami hamarosan jelentős, konkrét üzleti együttműködést is hoz majd – közölte a szaúdi-arábiai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Rijádban magyar újságírókkal.
Magyarország várja a szaúdi befektetőket, mert “Közép-Európában ma lehet pénzt csinálni” – például az ingatlanpiacon, a turizmusban vagy a mezőgazdaságban -, ugyanakkor “mi is el akarjuk adni termékeinket” a szaúdi piacon – mondta a kormányfő, miután a fővárosban fogadta őt a miniszterelnök-helyettesi rangot viselő Szalman bin Abdel-Aziz trónörökös és Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, második miniszterelnök-helyettes, akik Abdallah bin Abdel-Aziz uralkodó után a királyság legfőbb vezetői.
Orbán Viktor közölte, a trónörökössel megvitatták annak lehetőségét is, hogy magyar technológiával közös szaúdi-magyar befektetések jöjjenek létre a közel-keleti országban.
Szavai szerint a népes magyar politikai-üzleti delegáció azért tett látogatást Szaúd-Arábiában, hogy “begyűjtsük a termést”, Magyarország ugyanis az elmúlt években rengeteg energiát és pénzt fordított arab kapcsolatainak megújítására. Hozzátette, a “későn ébredők” nem tudnak bekapcsolódni az arab világ kínálta üzleti lehetőségekbe.
A magyar kormánynak meggyőződése, hogy az arab világ a következő évtizedekben fontos szerepet fog játszani a világgazdaságban – jelentette ki a kétnapos rijádi vizitet összegző nyilatkozatában a miniszterelnök, aki hétfőn az olajban gazdag hat Perzsa-öböl menti arab monarchia – Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia – által 1981-ben létrehozott gazdasági együttműködési szervezet, az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkárával, Abdel-Latíf az-Zajánival is tárgyalt. Orbán Viktor itt, a GCC-székháznál nyilatkozott a magyar sajtónak megbeszéléseit követően.
A szaúdi-magyar együttműködés eredményei között említette a vasárnap Rijádban megrendezett II. Magyar-Arab Gazdasági Fórumot, amelyet a jelentős létszámú magyar üzleti delegáció részvételével tartottak. Kitért továbbá a közös gazdasági bizottságok megalakítására és a Magyarországra érkező szaúdi diákok számának megtöbbszörözésére.
A kormányfő arról is beszélt, hogy a közel-keleti királyságban mindenki abban érdekelt, hogy az arab-magyar, s azon belül is a szaúdi-magyar kapcsolatok hibátlanok legyenek. “Mi nem azért jövünk ide, hogy kioktassunk bárkit emberi jogokból vagy modern világfelfogásból. Mi azért jövünk ide, mert tiszteljük az arab kultúrát, és elismerjük azt, ahogyan ők berendezték és a világ egyik legsikeresebb részévé tették a saját világukat” – fogalmazott Orbán Viktor.
A kétnapos látogatáson a miniszterelnök vezette magyar küldöttségnek tagja volt mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A delegációval tartott több mint száz magyar üzletember is, akik – mint azt a vasárnapi gazdasági fórumon Szijjártó Péter ismertette – 41 befektetési lehetőséget kínálnak arab partnereiknek hárommilliárd dollár értékben. Emellett még tart az egyik rijádi szállodában az a kiállítás, amelyen a magyar exportőrök termékeiket, szolgáltatásaikat ágazati standokon mutatják be a szaúdi érdeklődőknek.
A magyar kormányfő legutóbb 2011 októberében tett látogatást Szaúd-Arábiában. Akkor egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy újra kell indítani a politikai párbeszédet, és meg kell kezdeni a gazdasági együttműködést a szaúdi királysággal.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése