2014. március 24., hétfő

Betiltják a külföldi vagyonbirtoklást az orosz politikusok számára

Megtiltja az orosz parlament a politikusok számára, hogy külföldi ingatlan legyen a tulajdonukban vagy külföldi vállalatok részvényeit tulajdonolják. A javaslatot egy kormánypárti képviselő terjesztette elő, hogy az országot kevésbé sebezhetővé tegyék a nyugati szankciókkal szemben.
Jevgyenij Fjodorov képviselő elmondása szerint a nyugat nem azért alkalmaz szankciókat, hogy ezzel az orosz gazdaságot sújtsa, hanem hogy ezzel az orosz politikusokat megfoghatóvá tegye. A nyugati országok a szankciók kihirdetését követően megkereshetik az egyes, szankciók által érintett politikusokat, hogy "tárgyaljanak" a kialakult helyzetről. A vagyonelkobzással fenyegetés és annak feloldása pedig a korrupció eszközévé válhat. Ha a "tárgyalások" során a politikus hajlandó saját személyes érdekét az ország érdeke elé helyezni, a vagyonmegvonást feloldhatják, és ez esetben a nyugat által fogott politikus biztonsági kockázatot jelent Oroszország számára.
Emiatt Fjodorov javasolta, hogy az orosz vezető politikusok önként mondjanak le külföldi ingatlanjaikról és szavazzanak meg egy ezt tiltó törvényt. Aki nem támogatja a javaslatot, az pedig szintén biztonsági kockázatnak tekinthető, hiszen ezzel azt juttatná kifejezésre, hogy tekintélyes mennyiségű vagyona van nyugati országokban, amitől nem hajlandó megválni.
A javaslat tiltaná az orosz politikusok számára, hogy külföldi ingatlan legyen a tulajdonukban, emellett tiltaná külföldi bankszámlák fenntartását és külföldi vállalatokban részvények tulajdonlását.

http://www.hidfo.net/2014/03/24/betiltjak-kulfoldi-vagyonbirtoklast-az-orosz-politikusok-szamara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése