2014. március 24., hétfő

Újabb NATO csapatok érkeznek Romániába

Traian Basescu román államfő a hágai kétnapos nukleáris csúcstalálkozót megelőzően bejelentette, hogy ott további NATO-csapatokat fog hívni az országba. Basescu azt mondta, "tájékoztatja a hágai csúcson résztvevő állami vezetőket a térségben kialakult helyzetről". Ezzel azt a látszatot kelti, hogy Románia hívja be a NATO csapatokat az országba. A tények azonban ennek ellent mondanak. Valójában a román államfőt állították kész tények elé: Philip Breedlove amerikai tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka vasárnap szükségesnek nevezte az amerikai katonai erő átcsoportosítását Romániába.
Szerinte a NATO-nak fel kell készülnie egy olyan helyzetre, amiben az orosz csapatok bevonulnak Moldovába és az amerikai hadseregnek erre gyors reakciót kell adnia. Látható: a román államfőnek nincs beleszólása abba, ami az ő országában zajlik. Az amerikai csapatok bevonulnak, mert az amerikaiak úgy döntöttek. Basescu pedig csak annyit tehet, hogy az eseményeket megpróbálja saját kéréseként tálalni, hogy a politikai cselekvés látszatát fenntartsa.
Lengyelországban szintén ez a helyzet. A NATO megszállás alatt tartja a kelet-európai államokat. Ezekben az országokban nem az államvezetés diktál, hanem az amerikaiak. Az államvezetés legfelsőbb szintje is csak kiszolgálja az amerikaiak katonai érdekeit. Az észak-atlanti szövetség katonai fenyegetést jelent Oroszország számára, Kelet-Európa országai számára pedig megszálló erőt, amit le kell rázni magunkról.
Jelenleg zajló NATO-hadgyakorlatok Európában
A NATO jelenleg minden kelet-európai országban és a balti államokban is "hadgyakorlatot" tart, amely valójában az amerikai haderő összpontosítása az orosz határ mentén, és a csapatok harckészültségben tartása. A román bábállamfő kijelentése szerint pedig még többen érkeznek és háborús provokációra készülnek Moldovában is.

 http://www.hidfo.net/2014/03/24/ujabb-nato-csapatok-erkeznek-romaniaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése