2014. március 24., hétfő

Krím lakosai még évekig nem kötelesek adót fizetni

Az orosz kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja az újonnan csatlakozó Krím-félszigetet, melynek fejlesztésére külön szövetségi célprogramot alkot. Ez a különleges gazdasági zóna ahhoz hasonló lesz, mint amit korábban a Kalinyingrád térségben vezettek be: az ottani lakosok 6 éven át nem fizettek jövedelem- és vagyonadót. Krím lakossága így a várakozásoknak megfelelően hozzájut a jóval magasabb orosz életszínvonalhoz és bérezésekhez.
Utóbbiról az orosz állam szintén gondoskodik. A krími ipari létesítmények Moszkvától hatalmas megrendeléseket kapnak, valamint az elmúlt hetekben több ezer mezőgazdasági gép érkezett a félszigetre a helyi élelmiszeripar fejlesztésére. Csak a Rosztov régió mintegy 500 aratógépet küldött a Krím-félszigetre. A térség korábban nem rendelkezett saját mezőgazdasági gép állománnyal, mert Ukrajna régiói gyakorlatilag minden évben egymástól kölcsönözték a gépeket, annyira nem támogatta az állam a mezőgazdaságot.


Krímben az életszínvonal várhatóan gyorsan fog emelkedni az Oroszországi Föderációhoz csatlakozást követően.
Kelet Ukrajna valamennyi régiója számára példaértékű lesz ez a csatlakozás. Ám a nyugati területek számára még nyilvánvalóbbá teszi majd a nyugat és kelet közti különbségeket. Miközben az Oroszországhoz csatlakozó területek gyors iparosítást, állami munkahelyteremtést és magasabb béreket kapnak, Nyugat-Ukrajnában az IMF megszorításait fogják végrehajtani. Emellett a washingtoni és brüsszeli hitelek miatt nem csak a szociális kiadásokat vonják meg, de a privatizáció miatt hamar tömeges méreteket ölt majd a munkanélküliség. Az ukránok ízelítőt kapnak a nyugatból, amit még pár hónap és önként fognak eltaszítani maguktól. Eközben Krím lakossága adómentességet élvez és a helyi gazdaság is növekedésnek indul.

http://www.hidfo.net/2014/03/24/krim-lakosai-meg-evekig-nem-kotelesek-adot-fizetni




Krím átáll a rubel használatára


Március 24.-én a Krím-félszigeten hivatalosan forgalomba került az orosz rubel. Tegnaptól rubelben zajlanak az elszámolások, ha az egyik fél orosz belföldi illetőségű. A régió felzárkóztatására már szintén rubelben érkeznek a támogatások. Emellett az ukrán hrvinya is használatos az átmeneti időszakban, az ukrán pénz hivatalosan még 2016. január 1.-ig használható. 
Hídfő.net | Krím átáll a rubel használatára
Szállodákban, éttermekben már most megjelent a kettős ármutató, a nagyobb városokban a termékeket már átcímkézték. Krím gyorsan bekapcsolódik Oroszország vérkeringésébe és az orosz pénz átvétele mutatja, hogy a térség már nem csak a határvédelmet tekintve, hanem a mindennapokban is Oroszország részévé válik.




Der Spiegel: a németek nem támogatják a cionista nyugati szankciókat


A német Der Spiegel napilap által rendelt közvélemény-kutatás szerint a németek többsége elfogadja Krím Oroszországhoz csatlakozását és ellenzi az annak kapcsán hozott nyugati szankciókat. A TNS Research által megkérdezettek 54%-a szerint a nyugati országok el kellene ismerjék Krím csatlakozását, amely mostanra már teljes egészében lezajlott. A megkérdezettek 55%-a osztozik Vlagyimir Putyin orosz elnök nézeteiben a Krím-félsziget kapcsán, vagyis a Krím-félszigetet orosz területnek tartja az ott élő többségi orosz lakosság miatt. Eközben a válaszadók 60%-a nem tart szükségesnek további ellenintézkedéseket a nyugat részéről, a válaszadók harmada pedig a már meghozott szankciókat is túlzónak tartja.
A krími lakosság nagy többsége származását és anyanyelvét tekintve is orosz. 1954-ben Hruscsov "ajándékozta" a Krím-félszigetet a szovjet Ukrajnának, elszakítván az orosz területektől, melyhez korábban tartozott. Sem a félsziget korábbi elcsatolása, sem a Szovjetunióból történő kilépést követően Ukrajnához tartozása jogilag nem megalapozott, és az Autonóm Krími Köztársaság többségi orosz lakossága mindvégig törekedett a függetlenedésre, melyet a nyugatbarát ukrán kormány nemzetiségekkel szembeni provokatív fellépése tett végül lehetővé.

http://www.hidfo.net/2014/03/24/der-spiegel-nemetek-nem-tamogatjak-nyugati-szankciokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése