2014. március 24., hétfő

Ágyútűz és rakéták – Törökország példátlan agressziója Szíria ellen




Ágyútűz és rakéták - Törökország példátlan agressziója Szíria ellen Fotó RIA

- Hír és vélemény -

Hír: Törökország tüzérségi tüzet nyitott Szíriára, miután lelőtt egy szíriai katonai repülőgépet.

A török kormány ”példátlan fegyveres agressziót követett el a szíriai szuverenitás ellen” – közölte tegnap délután a Szíriai Külügyminisztérium.

A nyilatkozat szerint; ”A török hadsereg tankokkal és tüzérségi fegyverekkel lő a szíriai területekre, – a határ menti Kasab város közelében. Ezzel a zárótűzzel fedezvén a terrorista bandákat. – Damaszkusz követeli Törökországtól, hogy hagyják abba az indokolatlan agressziót”.

Szinte ezzel egy időben, Törökország miniszterelnöke, Recep Tayyip Erdoğan bejelentette, hogy a török vadászgépek lelőttek egy szíriai repülőgépet nem messze a szíriai határtól, de már török terület fölött.

A repülőgép megsértette Törökország légterét.

„A mi vadászgépeink felszálltak, és lelőtték az idegen gépet. Hogy miért? – Mert Bárki megsérti határainkat, – az tőlünk kemény válaszra számíthat. Ahogyan most is.”, – jelentette be Erdoğan.

Az incidens Kesab városától északra történt. A török sajtó adatai szerint a repülőgépre két rakétát lőttek ki a Török légierő F-16-osai.

A történtek teljesen világosak, zavaros elemük, ellentmondó részletek nincsenek. – A szíriai katonai gép nem támadta a török erőket, – hanem a török határ közelében lévő Kasab város körzetében harcoló szíriai kormányerőket támogatta, a felkelőknek nevezett terrorista bandák ellen, – ám a harc hevében, (mivel elég nagy sebességű repülőgépről van szó) – átcsúszott a határ túloldalára.

Ekkor a török vadászgépek megtámadták és levegő-levegő rakétával lelőtték. A pilótának a jelentések szerint sikerült katapultálnia, s szíriai területen ért földet.

A török miniszterelnök gratulált pilótáinak a nagyszerű “hőstetthez”.

Fotó russian.rt.com AFP

A Szabad Riport véleménye: Aki még eddig Törökországot és a török kormányt, Erdogannal együtt, még mindig a keleti-szövetség barátainak gondolta volna, – most itt az ideje, hogy átértékelje ezt.

A fenti hírek, melynek forrásai az Oroszország Hangja, az Orosz Russia Today, valamint a Euronews, – világosan megmutatják, – hogy hol áll voltaképpen Törökország. – Nem a törvényes szíriai kormány, – hanem az azt támadó ellenzéknek nevezett banditák mellett; ”A török hadsereg tankokkal és tüzérségi fegyverekkel lő a szíriai területekre, – a határ menti Kasab város közelében. Ezzel a zárótűzzel fedezvén a terrorista bandákat…”

Ám a történtekkel kapcsolatban azonban van még egy olyan érzésünk is, – hogy a török kormány végtelenül dühös, s most meg akarja mutatni, hogy vele nem lehet packázni.

Dühös azért, mert a szíriai kormányerők folyamatosan szorítják vissza az általa is támogatott felkelők bandáit, – de leginkább dühös, a Krím elvesztése miatt. De mivel Oroszországgal mégsem mer nyíltan ujjat húzni, – a könnyebb ellenállás felé mozdul el, hogy valamennyire kiköszörülje az önbecsülésén esett csorbát, s megmutassa erejét, – legfőképpen saját polgárainak, – hiszen országgyűlési választások lesznek Törökországban a hónap végén.

Nos, bármennyire is hihetetlen, – Törökország a saját érdekszférájába sorolja a Krímet is, Ukrajna pedig számukra nem volt ellenfél. – Fájdalmasan érintette őket hogy elveszítették befolyásukat a félsziget kisebbségi lakosai fölött, holott komoly felforgató munkát végeztek a krími tatárok körében, hogy rávegyék őket a minél nagyobb részvételre a népszavazáson, s ott nemmel szavazzanak, – valamint hogy vegyék rá a Nyugatot az oroszok elleni komoly beavatkozásra a Krím ügyében.

De Timosenko megmondta és Jacenyuk is; “Ukrajna visszaszerzi a Krímet”. – No persze nem magának, hanem a török és a brit, francia és amerikai, izraeli gyarmatosítóknak. Ez komoly felforgató munkát jelent majd a törökök számára, – lévén ők vannak a legközelebb, s érdekeltek a krími kisebbség jelentős részét érintő propagandában, a krími tatárok körében, – kiket ők azért másképpen hívnak: Mégpedig úgy, hogy; a “krími törökök”.

Nos, nem tudni, hogy mi lesz a szíriai-török konfliktus vége, – de egy biztos, Erdogan és kormánya, kik alatt igencsak ingadoznak a bársonyszékek a belpolitikai botrányaik miatt, – különös tekintettel a nyakukon lévő országgyűlési választásokra, – a háborúba menekülhetnek, hogy eltereljék a disznóságaikról a figyelmet. – Gondolván így népszerűbbek lesznek a választók körében. Ráadásul gyengítik az oroszok érdekszféráit délen, – ez pedig még jól jöhet majd, ha benyújtják számlájukat a Nyugatnak.

Szabad Riport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése