2014. március 23., vasárnap

Kína komolyan gondolja – Xi Jiping beszéde a hágai atom csúcson



nuklecaris_biztonsagi_csucstalalkozo_haga_2014Magyarról magyarra
Xi Jinping kínai államelnök a március 23-i hágai atomcsúcson elmondott beszéde megérdemli, hogy alaposabban is átolvassuk, ügyelve a finom retorika mögött megbújó lényegi elemeire is. Különösen annak fényében, hogy Hágába menet megfordult még itt-ott a világban, sőt még a csúcs előtt is folytatott megbeszéléseket néhány ismert politikussal.
Miről is szól ez a szépen megfogalmazott, a kínai udvariasságnak megfelelően becsomagolt beszéd?
Amit persze nem árt komolyan venni az érintetteknek. Vegyük hát sorra Xi Jiping elnök úr által elmondottakat.

Kína komolyan veszi a biztonságos nukleáris energiafejlesztést és felhasználást, nem csak Kínában, de a világon mindenütt.
„A nukleáris biztonság megerősítése egy tartós folyamat, az atomenergia fejlesztése nem szűnik meg, nem adjuk fel az erőfeszítéseket a nukleáris biztonság megerősítéséért”, „Ragaszkodnunk kell a racionális és összehangolt állásponthoz”, „…mind a fejlesztés, mind a biztonság fontos”, „..amennyiben nem tudjuk garantálni a nukleáris biztonságot és nem tudjuk ésszerűen kezelni a nukleáris anyagokban és létesítményben rejtett kockázatot, az atomenergia katasztrófát jelent az embereknek, „Szabályok nélkül nem megy a dolog.”

Amikor azt mondja hogy felelősséget vállal, akkor ez azt jelenti, hogy megtesz mindent azért, hogy elhárítson minden veszélyeztető tényezőt.
Egyebek között ugyanerre a felelősségteljes viselkedésre szólítja fel a többi országot és kormányt is.
„A különböző kormányoknak és a nukleáris energiával foglalkozó cégeknek el kell ismerniük, hogy nem szabad a biztonság feláldozása árán atomenergiát fejleszteni.”
„Kína arra szólította fel a különböző országokat, hogy gondolkodjanak a nukleáris anyagok védelméről és a nukleáris terrorizmus visszaszorításról szóló egyezményeken.”
„A nukleáris biztonság először egy állami feladat és a kormány vállalja érte a felelősséget. A nukleáris biztonság megerősítése nemcsak az ország, hanem a világ számára is felelősséggel jár”

bendib-iran-and-israel-nukes-cartoonMeglátásunk szerint néhány komoly fricskát – figyelmeztetést (!) is tartalmaz ez a beszéd
Ugyanakkor elismeri, hogy az atomenergia békés felhasználásoz való jogát minden országnak, sőt azt is, hogy biztonsági információik védelméhez is joguk van. „Tiszteletben kell tartanunk, ha egy ország az adottságainak megfelelően megpróbál nukleáris biztonsági politikát bevezetni és intézkedéseket tenni. Tiszteletben kell tartani az országok nukleáris biztonsági információk védelméhez való jogát is.”
Ha Irán folyamatos vegzálására, bojkottjára, és pénzeinek zárolására (ellopására) gondolunk, akkor feltehetően az nem véletlen. Ahogy az sem, hogy az atomegyezményen kívüli Izrael nem csak békés atom arzenálját, meg a kutya sem felügyeli. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Haaretz írása arról a bírósági meghallgatásról, mely 44 egészségkárosodást szenvedett dolgozó keresetét vizsgálja. Ugyanis Dimonia atomreaktorban üzembe helyezése óta sorozatosan fordultak elő a dolgozók egészségét veszélyeztető balesetek és szivárgások. Sőt, mint Danni Ajalon, izraeli külügyminiszter-helyettes közölte Izrael az Egyesült Államok támogatásával fenntartja a “homály” politikáját atomfegyverprogramjával kapcsolatban. Mohammed Kázi levele szerint éppen az izraeli atomarzenál jelenti “a legközvetlenebb és legkomolyabb fenyegetést a világra és a térségre nézve”.

300-tons-radioactive-water-japan1Aztán van még más finom oldalvágás a beszédben, méghozzá Japán felé: „Az egyik országban szivárgó nukleáris anyag az egész világot fenyegeti.”
És az USA figyelmeztetése sem maradhatott ki: „A nukleáris biztonsági kérdés gyökeres és végleges megoldásához pedig stabil és békés körülményeket kell teremteni az országok között”

Kínát nem lehet megkerülni, és nincs egyedül
„Kína a nukleáris anyagok illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében erősíti meg az együttműködést Oroszországgal és Kazahsztánnal.”
És ha még bárkinek kétségei maradtak volna Kína elszántságát illetően, Xi Jiping egyértelművé tette, hogy Kína nem megkerülhető tényező a nukleáris kérdésben sem.
„Kína támogatja a NAÜ vezető szerepét abban, hogy segítséget nyújtsanak a fejlődő országok nukleáris biztonsági képességének fejlesztésében. Kína továbbra is részt vesz a nukleáris biztonsággal foglalkozó rendezvényeken.”
„Kína határozottan biztosítani kívánja a világ és a térség békéjét és stabilitását; ragaszkodik ahhoz, hogy az egyenlőségen alapuló tárgyalásokon és baráti tanácskozásokon keresztül ésszerűen kezeljék az ellentéteket és nézeteltéréseket”

Arató Péter – Szabad Riport

Xi Jinping kínai államelnök a hágai atomcsúcson elmondott teljes beszéde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése