2014. március 24., hétfő

Orosz katonai bázis települ Argentínába

Argentína megegyezért készül aláírni egy orosz katonai bázis telepítéséről. A megegyezést még a télen készítették elő, amikor a világ az ukrajnai eseményekkel volt elfoglalva. Mindez az orosz jelenlét a déli félteken való növelését szolgáló intézkedéssorozat első lépése, amit Vlagyimir Putyin, és az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu dolgoztak ki még az év elején. Az Egyesült Államok sosem rendelkezett megfelelő rakétavédelemmel déli irányban, egy ilyen orosz intézkedés pedig erre kényszeríti az USA-t, ami így is a katonai büdzsé csökkentéséről döntött 2014 évre.

Hídfő.net | Putyin és KirchnerVlagyimir Putyin orosz elnök és Cristina Fernández de Kirchner, Argentina elnöke.
http://www.hidfo.net/2014/03/24/orosz-katonai-bazis-telepul-argentinaba


Oroszország tervei szerint Kubában, Nicaraguában, Venezuelában és Argentínában létesülnének orosz katonai bázisok. Ezek az országok az utóbbi években igencsak aktív szövetségeseivé váltak Oroszországnak.

Argentína hozzájárulása az orosz katonai bázisok létesitéséhez rendkívüli módon megerősíti Moszkva pozícióit Dél-Amerikában. A Guardian Liberty Voice nevű amerikai újság szerint az USA elszunyókált.
Az orosz katonai jelenlét növekedése a nyugati féltekén hatalmas kihívás az USA számára, és jelzi Washington befolyásának folyamatos csökkenését.
(mperiya.by)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése