2014. március 1., szombat

Jacenyuk megtette az első öngyilkos lépést

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő tegnap kilátásba helyezte a lakossági gázár emelését. Hangsúlyozta, kormánya kész meghozni a szükséges népszerűtlen intézkedéseket a gazdasági válságból való kilábalás érdekében.
Ukrajnának sürgős nemzetközi pénzügyi segítségre van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a csődöt, ami viszont alapvető strukturális reformok nélkül elérhetetlen. A miniszterelnök bejelentette, hogy a parlament elfogadja azokat a feltételeket, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támasztott 15 milliárd dolláros hitel fejében. Jacenyuk nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot. Nem véletlenül, hiszen az IMF egyik alapvető feltétele a lakossági gázár emelése, ami iszonyú terheket ró a lakosságra az ukrajnai bérszint mellett.
Egy “tréfás” helyzetábrázoló mém Ukrajnából! “Halló mama! Igen, itthon vagyok! Csinálom a leckét! Majd még hivlak”! Tavaly ősszel az Azarov-kormány azért függesztette fel a tárgyalásokat a Valutaalappal, mert nem merte bevállalni a lakossági gázár emelését, amelyet az IMF akkor is alapfeltételként támasztott. Az akkor érvényes ukrán-orosz gázárszerződés alapján Ukrajna 400 dollárért importálta az orosz gázt a lakosságnak pedig 100 dollárt kellett fizetnie. A költségvetési hiány tetemes részét ez a különbözet adta. A tavaly decemberben által aláírt új szerződés 286 dollárban rögzítette az import árat, még amennyiben ez a szerződés marad életben, akkor is jelentős drágulással kell számolnia a lakosságnak, ami komoly következményekkel járhat már az előrehozott elnökválasztáson is.
Christine Lagarde IMF elnök tegnap Washington úgy nyilatkozott, hogy a Valutaalap nem lát okot a pánikra az ukrajnai gazdasági helyzet kapcsán, és megerősítette, hogy a közeljövőben az IMF tárgyalódelegációt küld Kijevbe. Az ukrán jegybank elnöke, Sztepan Kubiv azt hangsúlyozta, hogy az országnak van pénze arra, hogy elszámoljon a hitelezőkkel, de valutatartalékai növelésére van szükség.
Meglepődött Klicsko Timosenko indulásán
Nem számított Julija Timosenko indulására a május 25-re kiírt előrehozott elnökválasztáson a volt nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, Vitalij Klicsko, az UDAR párt elnöke. Az Unian ukrán hírügynökség szerint Klicsko tegnap újságíróknak úgy nyilatkozott, meglepetésként érte Timosenko indulási szándéka. Elmondta, csütörtökön volt egy beszélgetése Timosenkoval, aki megerősítette, részt vesz az elnökválasztáson. (Korábban pártja, a Batykivscsina cáfolta, hogy múlt szombaton, szabadulása után Timosenko a Majdanon ilyen bejelentést tett volna.)
Klicsko nem lát semmi rosszat abban, csupán “furcsának tartja”, hogy a volt ellenzék képviselői egymással versengenek, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a “verseny tisztességes, átlátható európai elvekre épülő, fekete PR nélküli” lesz. Már kezdődik a zsákmányon a marakodás!

A Krim segitséget kért Oroszországtól
Tájékoztatása szerint szombaton átmenetileg átvette a hadsereg, a rendőrség és a belügyi szolgálatok parancsnokságát a Krímben az autonóm köztársaság csütörtökön megválasztott miniszterelnöke, Szergej Akszenyov, aki segítséget kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a béke megőrzésében. A Kreml közölte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a kérést.
A ukrán és orosz hírügynökségek által idézett oroszpárti krími kormányfő kijelentette, hogy a fegyveres erők, a rendőrség, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és a határőrség mostantól csak az ő parancsait követi. Azokat a tiszteket, akik nem akarnak engedelmeskedni, a szolgálat elhagyására kérte.
“A polgárok életéért és biztonságáért viselt felelősségem tudatában Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordulok, hogy segítsen garantálni a békét és a nyugalmat a Krími Autonóm Köztársaság területén” – fogalmazott a miniszterelnök, aki azzal vádolta a kijevi kormányt, hogy megsértette a krími alkotmányt.
Oroszország nem hagyja figyelmen kívül a kérést – reagált röviddel Akszenyov szavai után Vlagyimir Putyin elnöki adminisztrációjának egyik munkatársa a Ria Novosztyi hírügynökség szerint.
Tegnap Harkovban ujságiróknak nyilatkozott Mihail Dobkin a Régiók Pártja elnökjelöltje. Szavai szerint fölöttébb kétséges az ukrajnai elnökválasztás megrendezése, mert rosztovi sajtótájékoztatóján Viktor Janukovics úgy nyilatkozott, hogy továbbra is ő Ukrajna elnöke. Az Orosz Föderáció pedig hivatalosan is nyilatkozott, hogy nem ismeri el a mostani kijevi vezetést. Dobkin kijelentette: “Minden jogász álláspontja szerint de jure Viktor Janukovics Ukrajna elnöke. A Verhovna Rada dönthet úgy, hogy küldöttséget meneszt a Holdra-azt átfesteni sárga-kék szinűre, de azt hiába jelentik hogy átfestették-az még attól nem lett sárga-kék!”-tudósit a polemika.com.ua/news


SÁRGA VÉSZJELZÉS az ukrajnai helyzet miatt.

2014 március 1.-i megj: Ma éjjel egy Kijevböl érkezett amerikai kommandó megpróbálta elfoglalni a krími belügyminisztérium épületét, de az orosz különleges alakulatok legyözték öket. Az orosz sajtó úgy számolt be a dologról, hogy: "ismeretlen fegyveresek" megpróbálták elfoglalni a krími belügyminisztériumot
Egyébként teljesen gusztustalan, ahogy a magyarországi médiumok lehazudják még a csillagokat is az égröl, amikor az ukrajnai eseményekröl írnak. Különösen az álnemzeti Magyar Hírlap és Echo TV gusztustalan. Hol van Bogárka és Bayer Zsolt, miért nem írják meg, hogy Ukrajnában a nyugat náci eröket juttatott hatalomra? Tán nem látják a Maidan téren lobogó vörös-fekete Bandera-náci zászlókat? A cionisták a magyar sajtóban - akiknek amúgy tele van a szája a Holokauszt felemlegetésével - most nem írják meg, hogy Ukrajnában ugyanaz a náci erö jutott hatalomra, ami 1942-45 közt halomra gyilkolta a zsidókat.
Az ukrajnai förabbi Kijev elhagyására szólította fel a zsidókat
Egyébként most már világosnak kellene lennie mindenki számára, hogy a cionizmus és a nácizmus az ugyanaz az erö, ugyanis a kisebbségi szabbatista zsidók és a nácik közt van egy kapocs: a sátánizmus. A Holokauszt idején valójában a szabbatista-sátánista zsidó nagytöke által hatalomra juttatott nácik gyilkolták halomra a tisztességes, Jahve-isten-hívö, tórista zsidókat. A valós törésvonalak Isten és Sátán közt húzódtak akkor is, minden más csak keltett illúzió volt.
--------------------------------------
"Egy neve elhallgatását kérö orosz kormány tisztviselö azt nyilatkozta a Financial Times-nak még febr. 20-án, hogy Oroszország hajlandó lesz háborút vívni a Krímben, ha Ukrajna elkezd dezintegrálódni. "Ha Ukrajna szétszakad, az háborút okozhat" mondta a hivatalnok. "Elöször el fogják veszíteni a Krímet, mi egyszerüen bemegyünk és megvédjük, mint ahogy 2008-ban Grúzia esetében is tettük."
http://www.pokolraveluk.com/content/
A politikai változásokra Moszkvában gazdasági lépésekkel reagálnak: Kijevnek 1,55 milliárd dollár tartozása van a Gazprom felé, amely most benyújtotta számlát. Ha az ukránok nem fizetnek, az oroszok jelentősen megemelhetik a gáz árát, végső esetben pedig akár el is zárhatják a csapokat.
Adósságainak törlesztésére szólította fel Ukrajnát szombaton a Gazprom orosz gázipari monopólium, amelynek szóvivője a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy Kijevnek 1,55 milliárd dollár tartozása van. Amennyiben Ukrajna nem tesz eleget kötelezettségeinek, Moszkva a továbbiakban nem tud kedvezményt adni az orosz gázszállítmányokra – hangsúlyozta a vállalat szóvivője.
Oroszország azt követően biztosított kedvezményt Ukrajnának, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A gáz ára ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkent a Kijevnek 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról.
Az ország évente átlagosan 55 milliárd köbméter fölgázt használ fel, aminek több mint a fele orosz import. A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szállított földgáz árát. Ukrán tájékoztatás szerint az Oroszországgal szembeni tartozásából Kijev február 24-ig 1,68 milliárd dollárt törlesztett. Az ország tavalyról 2,634 milliárd dollárral, az idei évről 658 millió dollárral tartozott a Gazpromnak. Az átutalt 1,68 milliárd dollár a két tartozás fele. Az ukrán gázszolgáltató korábban április 15-ig haladékot kért a fennmaradó összeg kifizetésére.
Tegnapelőtt Kina jelentette be: 3 milliárd dollárját kéri vissza Ukrajnától! Azt a 3 milliárdot, amit az ázsiai ország búza vételáraként fizetett előre Ukrajnának. Ám se pénz-se búza!
Az ukrán államkicstárban ma reggelre mindösszesen 70 millió magyar forintnak(!!!) megfelelő összeg maradt a folyó kiadások fedezésére. Hiábavaló volt minden ijesztegető üzengetés a Nyugat felé, hogy ma reggelre legkevesebb 5 milliárd euroval kéne “feltölteni” a kijevi kincstárt-mert külömben baj lesz!-a Nyugat valahogy nem rettent meg a sötét jóslatoktól.
Márpedig hétfőtől esedékes lenne az állami alkalmazottak számára fizetést folyósitani, meg hát ugye a nyugdijak kifizetése is esedékessé vált!
Mindezek tükrében kissé elhamarkodottnak tűnik a kijevi nagytakaritás! Hamarosan megint barikádok fognak magasodni a Majdanon! És most ki fog háborúzgatni kivel?

http://balrad.wordpress.com/2014/03/01/ajjaj-szamlat-kapott-kijev/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése