2014. március 26., szerda

Jakutszk polgármestere területi követelést támaszt az USA-val szemben

Jakutszk polgármestere föladta a leckét az orosz állami vezetésnek. A Távol-keleti város első embere levelet irt Oroszország politikai vezetőinek.
Ajszen Nyikolajev-mint az “Izvesztyija” irja, már el is juttatta levelét Vlagyimir Putyinnak, a Föderációs Tanács szóvivőjének Valentin Matvijenkonak és Szergej Nariskinnek a DUMA szóvivőjének, és hát Szergej Lavrov külügyminiszternek.
A derék polgármester országgyarapitásra adta a fejét, és ötletéhez kéri a cimzettek segitségét is. Történelmi dokumentumok birtokában lévén, elhatározta, hogy vissza kéne kaparintani Oroszország Anyácskának Jelovoj szigetét, amely Alaszka partjai mentén található. És van azon egy pravoszláv templom is. Ami a mai napig is elidegenithetetlen része a PRC-nek, azaz az Orosz Pravoszláv Egyháznak.
Мэр Якутска предъявил территориальные претензии США:
Erről az elvitathatatlan tényről árulkodnak azok a dokumentumok, amelyekre egy jakut tudományos expedició bukkant a Juneau-i (Alaszka) történeti könyvtár archivumában.
Dokumentumok azt tanúsitják, hogy a szóban forgó szigetecskét az Orosz Ortodox Egyház mindörökre megkapja, az el-vagy bérbe semmiképpen sem adható. (Mindezek dacára mégis “hozzácsapták” az 1867-es adás-vételhet, amikoris Oroszország eladta az amerikaiaknak Alaszkát és az Aleutákat.)
Ezekre a dokumentumokra hivatkozva adta a fejét a sziget visszaszerzésére Ajszen Nyikolajev jakutszki polgármester, de alaposan megfájditva ötletével a cimzettek fejét.
Szvetlana Zsurova a DUMA nemzetközi kérdésekben illetékes bizottságának helyettes elnöke szerint “Pandora szelencéjét nem kéne talán kinyitni, mert egy veszélyes precedens állhat elő.” Amúgy meg elegánsan “áttolta” az ügyet a külügyre, mondván: ilyen dolgokban az az illetékes. De megjegyezte, hogy “ha belekezdenénk most osztozkodási vitába néhány szigetecske rosszul kivitelezett adásvétele miatt, káoszba vihetnénk a világot”-tudhattuk meg a http://mir-politika.ru irásából
De megtörtént az első javaslat! És lehet, hogy ez még csak a kezdet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése