2014. március 22., szombat

Lenyúlta a tárca a villanyautó-programot

Mindenki tudja lassan, hogy azok a találmányok, amelyek függetlenítenének bennünket a szolgáltatóktól, azok sajnos központilag vannak betiltva, elhallgatva. Néha pedig a feltalálók kiiktatva. Itt egy újabb ilyen példa napjainkból...

Budapest — Lenyúlta a kormány az elektromos autó elterjedését szolgáló Jedlik Ányos-programot?  Legalábbis kísértetiesen hasonlít Varga Mihály gazdasági miniszter múlt héten bejelentett Jedlik-programja egy magyar elektromos autót fejlesztő cég, a TZ-Elma Zrt. által évekkel korábban kidolgozott Jedlik Ányos-tervéhez, amelyet annak idején nemcsak elküldtek a Nemzetgazdasági Minisztériumba, de több vezetővel, köztük Matol­csy György akkori nemzetgazdasági miniszterrel is tárgyaltak erről.
 
Bednár András már 2010-ben versenyen is indult elektromos autójáva

Mivel sokáig semmi fejlemény nem volt, Jedlik-tervükkel rendszeresen bombázták a tárcát. Legutóbb februárban a kormányfőnek, Orbán Viktornak mutatták meg elképzeléseiket.
– Az általam évekkel korábban kidolgozott Jedlik-terv tartalmazza mindazt, amit Varga Mihály miniszter Jedlik-programként bejelentett – jelentette ki a Blikknek Bednár András, a cég tanácsadója, aki nagyon meglepődött a kormányzati bejelentésen. De a legjobban azon hökkent meg, hogy kiderült: a kormány az elmúlt három évben 2,1 milliárd forinttal támogatta a villanyautók elterjedését, és erről a legígéretesebb eredményeket produkáló magyar fejlesztőcég nem is hallott korábban.
– Van egy sikeres prototípusunk, az Elma2, ezzel járok napi rendszerességgel, két éve gond nélkül eljutottam vele Londonba is. Ennyi pénzből el lehetett volna kezdeni az elektromos autó sorozatgyártását is, amellyel számos munkahelyet tudnánk teremteni – mondta Bednár András, aki a bejelentés után írt Vargának. A miniszter maga helyett egy helyettes államtitkárát küldte el Bednárhoz.
– Megkérdeztem a munkatársától, hogy kik kapták a milliárdos állami támogatásokat. Azt felelte, hogy különböző fejlesztők. Amikor azt kérdeztem, hogy milyen eredménye lett a támogatásnak, nem tudott mit mondani – idézte fel a beszélgetésüket.
Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy miért hagyták ki a Jedlik-programból az ötletgazdát, de még nem válaszoltak. Szerettük volna azt is megtudni, hogy kik részesültek a fent említett 2,1 milliárd forintos támogatásból. Ennek egyébként nem találtuk a nyomát a kormány honlapján. Információink szerint összesen 11 projekt osztozott a pénzen.
A kormány Jedlik-programja értelmében adókedvezményekkel és támogatásokkal segítenék a villany­autó elterjedését az országban. Támogatnák többek között azt is, hogy a rendőrség és a posta is használhasson elektromos autókat.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/ingyen-energia/3073-lenyulta-a-tarca-a-villanyauto-programot


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése