2014. április 21., hétfő

Donyeck orosz békefenntartókat hív Kelet-Ukrajnába

Nem sokkal a Genfben megkötött négyoldalú (valójában kétoldalú) megállapodás érvénybe lépését követőn Kijev meg is szegte a megállapodást - vasárnap reggelre Szlavjanszkban öt ember életét vesztette az oroszpárti tüntetők közül, miután ismeretlen fegyveresek rájuk támadtak.
A kelet-ukrajnai Szlavjanszk határában lévő, a helyi lakosok által felügyelt ellenőrzőpontot öt autóból álló konvojjal közelítették meg a támadók, akik kérdés nélkül tüzet nyitottak a helyiekre. A beszámolók szerint az ellenőrzőpontnál a helyiek egyike megközelítette az első teherautót a raktér ellenőrzése céljából, erre a konvoj első járművének ablakán gépkarabéllyal azonnal tüzet nyitottak rá. Egy szemtanú szerint a helyiek közül többen erre megpróbáltak elfutni, őket egyszerűen hátba lőtték. Egyikük azonnal életét vesztette, a másik áldozat kórházban halt meg néhány óra után.
Az ellenőrzőpontot 26 civil őrizte, akik botokat, baseball-ütőket tartottak csak maguknál vész esetére, mivel a genfi megállapodás értelmében le kellett tenniük a fegyvert. Miután a fegyvertelen civilekre tüzet nyitottak a támadók, a túlélők segélykérésére több mint 20 fő érkezett a városból, immár fegyverekkel. Ők tüzet nyitottak a támadókra, akik közül ketten meghaltak, a többi pedig menekülőre fogta. Az öt járműből álló konvojból két autót elfogtak és felgyújtottak a kiérkező helyi milícia tagjai.
A támadók járműveiből további fegyvereket, éjjellátó készülékeket, katonai egyenruhákat, tábori felszereléseket foglaltak le, valamint Szlavjanszk térségéről készült légi felvételeket. Feltehetőleg a Jobboldali Szektor tagjai készültek beszivárogni a térségbe, hogy elszakadás esetén gerillaharcot kezdjenek a felkelők ellen. A nap folyamán később a helyi milícia bejelentette, hogy a menekülők egyikét elfogták a környéken, aki elismerte, hogy tagja a Jobboldali Szektornak.
Az elfogott személy elszakadt az osztagától, és Harkov irányába próbált menekülni. A 22 éves aktivista elmondta a hely milícia tagjainak, hogy Nyugat-Ukrajnában részt vett a kormányellenes tüntetéseken és később a Majdanon csatlakozott a Jobboldali Szektorhoz. Elfogásakor a szervezet kitűzőjét és más szimbólumait is megtalálták nála.
Kijev láthatóan nem tudta vagy nem is akarja kordában tartani az országban működő illegális fegyveres csoportokat, akik Ukrajna kettészakadásához vezető polgárháborút idéznek elő. A Donyeck térségében működő népi milícia vezetője békefenntartókat kért Moszkvától, mert a kelet-ukrajnai orosz lakosságot csak Moszkva tudja megvédeni az országban kialakuló anarchikus állapotok közepette.
Vlagyimir Putyin orosz államfő nemrég az orosz állami televízióban egy feltett kérdésre válaszként élő adásban emlékeztette a nézőket, hogy felhatalmazása van katonai erőt bevetni Ukrajna területén a békés civilek védelmében. Ezt a felhatalmazást Viktor Janukovics, legitim ukrán államfő adta Putyinnak, miután a nyugat által fizetett felforgatók miatt kénytelen volt elhagyni az országot.

http://www.hidfo.net/2014/04/21/donyeck-orosz-bekefenntartokat-hiv-kelet-ukrajnaba



Szlavjanszk: „Megölik a testvéreinket” -segitsetek!


Moszkva beavatkozását kérte a kelet-ukrajnai Szlavjanszk önvédelmi csapatának vezetője, miután kora reggel halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt a település közelében – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség vasárnap.
Vjacseszlav Ponomarjov, a Donyeck megyei település úgynevezett népi polgármestere és önvédelmi csapatának (népi milíciájának) vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: Oroszország vezetéséhez fordult azzal a kéréssel, hogy vonultasson be békefenntartó erőt a kelet-ukrajnai régióba, Donyeck és Luhanszk megyékbe, hogy megvédje azokat “a(z ukrán) Nemzeti Gárdától és a Jobboldali Szektortól”.
Majd hozzátette: ha Oroszország nem tud békefenntartó erőket küldeni, akkor legalább adjon nekik fegyvereket. “Szükségünk van fegyverekre (…), hiszen nekik (az ukrán haderőnek) vannak repülőik, páncélosaik” – tette hozzá. Egyben reagált arra is, hogy Arszen Avakov ukrán belügyminiszter vasárnap bejelentette, miszerint Ukrajna keleti régióiba megy, a nemzeti gárda oda küldött egységeinek ellenőrzésére. Ponomarjov közölte: ha a belügyminiszter Szlavjanszkba jön, ő saját kezűleg fogja agyonlőni.
A szlavjanszki önkéntesek vezetője egyébként a Ria Novosztyinak azt mondta, hogy a várost az ukrán szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor “ostromolja”.

“Megölik a testvéreinket. (…) Nem tárgyalnak velünk, egyszerűen ölnek” – mondta drámai hangon a férfi. Elbeszélése szerint az éjszakai támadás idején egy helyi gépkocsivezető a két fiával őrködött az ellenőrzőpontnál. Nem volt náluk fegyver, épp a húsvétot ünnepelték. Éjjel kettő körül észrevettek egy terepjárókból álló konvojt, amely gyanúsnak tűnt számukra. Megállították a gépkocsikat, erre azokból tüzet nyitottak rájuk, hárman meghaltak. Ponomarjov közölte: hogy elkerüljék a további támadásokat és provokációkat, éjféltől reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el Szlavjanszkban.
Moszkvai jelentések szerint a megtámadott ellenőrzőponthoz érkező szlavjanszki önkéntesek visszaverték a támadást, majd lefoglalták a támadók gépjárműveit, amelyekben fegyvereket, a térségről készült légi felvételeket találtak, és a Jobboldali Szektor jelképeit is fellelték.

Golyószóróval éjszakai látogatásra Szlavjanszkba


De elfogtak a városban a támadók közül egy 21 esztendős vinnyicjai illetőségű jobbszelktoros “vitézt” is-tudhatjuk meg a http://lifenews.ru/news/131665 videotudósitásából. A derék zsidófasiszta rohamosztagos fogságba esése után igencsak megszeppenten mesél szlavjanszki “kirándulásuk” céljáról, az “én azt hittem, hogy csak…”-kezdetű meséjében.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt jelentette, hogy a Donyeck megyei belügyi igazgatóság megerősítette: három ember meghalt és hárman megsebesültek kora reggel a kelet-ukrajnai Szlavjanszk település közelében, egy ellenőrzőpontnál kitört lövöldözésben.
Moszkva szerint a Jobboldali Szektor fegyveresei támadták meg az ellenőrzőpontot. Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a kelet-ukrajnai Szlavjanszkban történt lövöldözést és közleményben követelte, hogy Kijev “maradéktalanul tartsa be az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között a délkelet-ukrajnai válság kiterjedésének megakadályozását célzó csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeit”.
Az állásfoglalás szerint Moszkvát felháborította “a felbérelt fegyveresek provokációja”, amely “arról tanúskodik, hogy a kijevi hatalom nem akarja megfékezni és lefegyverezni a nacionalistákat és a szélsőségeseket”.
(MTI/lifenews.ru/Bal-Rad )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése