2014. április 21., hétfő

Miért mosolyog Putyin az Oroszország ellen irányuló kötvénypiaci blokádon?

A nyugati média egyik kedvenc témája mostanában, hogy bár a nyugat által Oroszország ellen kifundált „diplomáciai” szankciók nevetségesek, az orosz cégeket célzó tőkepiaci embargó biztosan meghozza majd a kívánt hatást és megbénítja az ország gazdaságát, azzal érvelve, hogy az érintett orosz cégek így nem lesznek képesek kifizetni a következő 12 hónap során esedékessé váló 115 milliárd dollár értékű tartozásaikat.
Emlékezzünk, hogy a Krím leválása és csatlakozása óta egyetlen orosz Eurobond kibocsátás beárazása sem sikerült megfelelően. Ebből arra következtetnek, hogy Oroszország nem engedheti meg magának, hogy a kőolaj kereskedelmének tengelyét képező legfontosabb vállalatai fizetésképtelenné váljanak, így Putyin kénytelen lesz visszafogni magát és térden állva könyörögni a nyugati befektetőknek, hogy ismét a csábító orosz hozamok után eredjenek (mások pénzéből természetesen). Mint kiderült, ez a gondolatmenet is téves.
A Bloomberg a következőket írja:
A Moody’s Befektetői Szolgálat és a Fitch Rating szerint azok az orosz vállalatok, amelyeknek összesen 115 milliárd dollár tartozása válik majd esedékessé a következő 12 hónapban, akkor is rendelkeznek majd a szükséges fedezettel, ha az ukrán válság miatt bezárulnak előttük a kötvénypiacok kapui.
Az érintett cégek úgy 100 milliárd dollár készpénzzel és hozammal rendelkeznek majd a következő 18 hónapban, nyilatkozta a Moody’s április 11-én, a 47 cég vizsgálatával készült elemzés alapján. A Fitch által vizsgált 55 cég szinte mindegyike „jó eséllyel” képes lesz az év végéig is elviselni egy zárt piaci újrafinanszírozást, áll a Fitch április 16-i jelentésében. A bankok több mint 20 milliárd dollár valutával rendelkeznek a szükséges hitelek biztosítására, mivel a feszültségek miatt sok ügyfél valutára váltotta rubel megtakarítását, nyilatkozta a Raiffeisenbank képviselője.
Az orosz cégek rendelkezésére álló készpénz, a banki hitelkeretek és működési forgótőke segítségével a cégek kényelmesen teljesíthetik fizetési kötelezettségeiket,” nyilatkozta Denis Perevenzentsev, a Moody’s moszkvai elemzője április 17-én.
Összegezve tehát, Oroszország akár 2015-ig is meghosszabbíthatja ukrajnai kampányát. Ez érdekes hír lehet a már most fizetésképtelen Ukrajna számára, amely kétségbeesetten próbálja az utolsó csepp gázt is kisajtolni a vezetékekből, mielőtt a Gazprom elzárja a csapokat.
A pozitív cash flow csodája! Milyen gyorsan képes megsemmisíteni a vélt és politikainak nevezett előnyöket, amelyeket a világ tartalékvaluta kibocsátója a magáénak gondolt.

Forrás: zerohedge.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése