2014. április 10., csütörtök

Donyeckben több ezren veszik fel a harcot a nyugati megszállókkal

Alig egy nap maradt a Kijev által meghatározott határidőig és egyelőre úgy tűnik, a Jacenyuk-kormány a hadsereget veti be Kelet-Ukrajnában az orosz felkelések leverésére. Kijev ma estig adott időt a Donyeckben kormányépületeket elfoglaló orosz civileknek, hogy vonuljanak ki az elfoglalt területekről, ellenkező esetben katonai erővel lép fel. Szemtanúk beszámolói szerint Donyeck városa körül már gyülekeznek a tankok, és több civil is súlyos sérüléseket szenvedett, mikor megpróbálta útját állni a konvojnak. Az ukrán hadsereg több alakulata már megérkezett a városba.
Egy szemtanú elmondása szerint a helyiek közül valaki látott egy katonai járművet a vonatpályaudvarra érkezni. Azt követően a környező faluból rengetegen összegyűltek a közelben. Végül a tömeg megpróbálta megállítani az érkező csapatszállító járműveket. Elmondása szerint az ukrán katonák azonnal elrettentő erővel léptek fel, nyugdíjasok kezét törték el. Két embernek pedig, aki a tankok útjába ált, egyszerűen áthajtottak a lábán, ők már nem tudták elhagyni a helyszínt. Az egyenruhásokat az sem érdekelte, hogy nők és gyermekek állnak az útjukba, nem állították őket félre, egyszerűen áthajtottak több emberen.
A Turcsinov által kiadott rendelet szerint Donyeck és a térség állami hivatalai "fontos kormányzati létesítmények, melyek az állam védelmét élvezik". Tegnap Arszen Avakov belügyminiszter bejelentette, hogy "különleges rendőri erők" már megérkeztek Donyeck, Luganszk és Harkov területére. Az orosz Külügyminisztérium közleményéből tudható, hogy ezek valójában az amerikai Greystone vállalat zsoldosai, vagyis amerikai fegyveresek ukrán egyenruhában. Avakov elmondása szerint 48 órán belül erővel visszafoglalják a területet, ha ez szükséges.
Donyeck és Luganszk területén a kormányépületek továbbra is az orosz tüntetők elenőrzése alatt vannak. A kormánynak csak Harkov területeinek visszafoglalására volt elég mozgósítható ereje. Információink szerint Magyarországon és Szlovákián keresztül is jelentős NATO haditechnika érkezett Ukrajnába. Donyeck és Luganszk területén még nem volt kísérlet az elfoglalt épületek visszafoglalására, mert a kijevi kormánynak mindeddig nem volt elég mozgósítható hadereje. Az oroszlakta területek függetlenségi harcának leverésében a NATO haderő aktívan részt vesz.
Az orosz tüntetők tovább folytatják a barikádok építését, támadás estén fel vannak készülve arra, hogy a kormányépületeket hamuvá égetik. A barikádok környékén több helyen tüzeket raktak, és a kormányépületek benzinnel átlocsolt gumiabroncsokkal vannak körberakta, illetve feltöltve az egyes helységek. A beszámolók alapján nők és gyermekek álltak éjjeli őrséget, hogy a helyszínen állomásozó önkéntes alakulatok tagjai aludhassanak pár órát a várható összecsapás előtt. Egyelőre több ezer ember áll készen arra, hogy a nyugati megszálló erőkkel felvegye a harcot, a kijevi kormány átcsoportosításai pedig folyamatban vannak.
Az aktivisták arra számítottak, hogy még az éjjel megkezdődik az összecsapás Donyeck és Luganszk területén. A megszállóknak azonban hosszabb időre van szükségük a csapatok összevonására, mert az éjszaka folyamán a buszokkal szállított csapatokat több helyen is civilek visszafordították. Azt követően kezdődött a nagyobb konvojok indítása. Tegnap Harkovban már visszafoglalta a kormány az állami hivatalokat olyan csapatok bevetésével, melyek semmilyen jelöléssel nem rendelkeztek. Ezek voltak az amerikai Greystone alakulatok, továbbra is ukrán egyenruhában.
A helyszíni beszámolók szerint az újonnan megalakuló Ukrán Nemzeti Gárda többszáz tagját állomásoztatják a donyecki repülőtéren. A donyecki népi milícia vezetője elmondta, emellett mintegy száz Jobboldali Szektor tag is el van szállásolva a reptéren, valamint a kijevi junta parancsait követő amerikai magán biztonsági cégek katonái. Elmondása szerint jelenleg mintegy 300 szakmailag képzett fanatikus várja, hogy rávethesse magát a donyecki orosz civilekre. Az összecsapás bármelyik pillanatban megkezdődhet.

http://www.hidfo.net/2014/04/10/donyeckben-tobb-ezren-veszik-fel-harcot-nyugati-megszallokkal



A Donbassi Népi Milícia visszafordította az amerikai zsoldosokat


A már említett amerikai biztonsági cég, a Greystone Ltd. közel 100 katonát próbált meg bejuttatni Donyeckbe, ám a helyi Népi Milícia akciócsoportjai ezt megakadályozták. A zsoldosoknak szégyen-szemre vissza kellett fordulniuk.
Hídfő.net | A Donbassi Népi Milícia akciócsoportjai megakadályozzák a Greystone zsoldosok bejutását DonyeckbeA Donbassi Népi Milícia akciócsoportjai megakadályozzák a Greystone zsoldosok bejutását Donyeckbe
A Greystone Ltd. 2004 óta toboroz irreguláris csapatokat a világ minden tájáról, hogy azok aztán a megfelelő kiképzés után bevezthetőek legyenek az Egyesült Államok érdekeinek védelmében szerte a világon. Ezen szabadcsapatok eddigi legismertebb fellépése Líbia és Szíria voltak, de mostanra már bizonyos, hogy az ukrán Majdan-téri "forradalomban" is képviselték magukat. Ezek voltak azok a zsoldosok, akik Jobboldali Szektor tagokkal kiegészülve a "forradalom" alatt felporszívózták magas rangú állami tisztségviselők irodáit és lakásait, elhordva onnan minden iratot.
"Pontosan 100 Jobboldali Szektorost és 100 Greystone alkalmazottat fordítottunk vissza, akik buszokban érkeztek. A Greystone emberei ukrán rendőröknek voltak öltözve, de eléggé feltűnő volt, hogy csak angolul beszélnek." - nyilatkozta Szergej Zijplakov, a helyi Népi Milícia vezetője.

http://www.hidfo.net/2014/04/10/donbassi-nepi-milicia-visszaforditotta-az-amerikai-zsoldosokat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése