2014. április 10., csütörtök

Kijevben felgyújtották a Kommunista Párt irodáját

Kijevben felgyújtották az Ukrán Kommunista Párt központi irodáját, - a helyi média egyelőre annyit közölt, hogy tűz ütött ki és a tűzoltók órák óta folytatják a károk elhárítását. Az egyik tűzoltó nyilatkozata azonban egyértelművé teszi, hogy gyújtogatás történt, mert három helységben egyszerre keletkezett tűz.
A földszint és az első emelet mostanra teljesen kiégett, a második emeleten még próbálják minimalizálni a károkat. Az irattár megsemmisült, az iroda számítógépeit pedig mind összezúzott állapotban találták. A beszámolók szerint az épületben minden benzinnel volt elöntve, több benzintartályt is találtak, egyértelmű a szándékosság.
Annak ellenére, hogy a Kijevben lezajlott puccs óta az országban sorozatosan rongálják meg a kommunista emlékműveket és szimbólumokat, feltételezhetjük, hogy a történtek nem kifejezetten egy párt ellen irányulnak. A Jobboldali Szektor a főváros kormányzati épületeit kivéve szinte mindenhol kényszerítő erővel tud fellépni a karhatalmi erők összeroppanása miatt. Be kell látni, ilyen feltételek mellett lehet szó akár a Kommunista Pártról, akár bármelyik más demokratikus szerveződésről, Ukrajnában lehetetlenné vált a visszaélések nélküli országgyűlési választások és elnökválasztás megszervezése. Jelenleg a Jacenyuk-kormány karhatalma nem tudja biztosítani, hogy az országban szabadon tevékenykedő fegyveres csoportok ne befolyásolják helyi szinten a választópolgárok szavazatait.
Ukrajnában a demokratikus választások megtartása lehetetlenné vált. Ha meg is szervezik az országgyűlési választásokat, azok eredménye megkérdőjelezhető lesz, mert az országban működő szabadcsapatok bárhol, bármikor fegyverrel kényszeríthetik a választókat az általuk diktált szavazat leadására. Az atlantista hatalomátvétel Ukrajnában megsemmisítette a demokrácia puszta lehetőségét is.
Ilyen feltételek mellett egyetlen lehetséges alternatíva van: Ukrajnában helyre kell állítani az alkotmányos rendet, amit az állam erőszak-monopóliumának visszaszerzése kell kövessen. Jelenleg még mindig Janukovics elnök Ukrajna legitim államfője, aki felhatalmazást adott Moszkvának az alkotmányos rend helyreállítása céljából az orosz hadsereg beküldésére Ukrajnába. Be kell látni, ennek meglépése nélkül Ukrajnában nem lehet megtartani az országgyűlési választásokat. Az egyes fegyveres csoportok közti erőegyensúly pedig nem teszi lehetővé egy új hatalom felemelkedését, ami az ország stabilitását garantálni tudná.
Magyarországnak nem érdeke, hogy a szomszédos országban tartósan anarchikus állapotok uralkodjanak. A jelenleg egyedül demokratikus felhatalmazással rendelkező ukrán államfő, Viktor Janukovics felhatalmazta Moszkvát az alkotmányos rend erővel történő helyreállítására. A magyar külügynek ezt a törekvést kel támogatnia. Minden más esetben Magyarország az alkotmányos rend megdöntését támogatná egy szomszédos országban, ami be kell lássuk, nem csak Ukrajna vonatkozásában jár negatív következményekkel, hanem kifejezné a magyar kormány expanziós törekvéseit, ami újra kiélezheti a Kárpát-medence országai közti ellentéteket.

http://www.hidfo.net/2014/04/10/kijevben-felgyujtottak-kommunista-part-irodajat



Tegnap Kijevben felgyújtották “ismeretlenek” az Ukrán Kommunista Párt (KPU) irodáját.
pazsar1
Az épület biztonsági szolgálata a tűzet észlelve értesitette a tűzoltókat és a rendőrséget.
Az elsődleges vizsgálat szerint az épületben lévő iratanyag volt a gyújtogatás célpontja. A “Gromadska TV” tudósitása szerint az irattár “benzinben fürdött”.
pazsar2

A tűz csak anyagi károkat okozott, személyi sérülés nem történt.
(Forrás: http://society.lb.ua/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése