2014. április 10., csütörtök

Lázár belenyúlna a hangyabolyba

A Fidesz keleti nyitásával és hatalomátmentési kísérletével az Orbán-kormány megkezdte a radikális atlantista szervezetek külföldi támogatásainak kontroll alá vonását. A hónapokkal ezelőtt kirobbantott NSA műbotrány kapcsán kezdték meg ezt a műveletet, melynek kapcsán a civil szervezetek amerikai anyagi támogatásait kezdték vizsgálni. A harmadik Orbán-kormány, úgy tűnik, elsősorban a parlamenten belüli ellenzék kontroll alá vonására törekszik a külföldi források államosításával és ezen keresztül az ellenzék állami pénzekhez láncolásával.
Mostanra a Norvég Alap került terítékre, amely a parlamenti bejutási küszöbre alig felkapaszkodó LMP-hez köthető "civil" szervezeteken keresztül végzi a hazai "civil" társadalom pénzelését. Ezek elsősorban az LMP-hez köthető radikális atlantista civilek, akiknek bőven jut pénz a nyugati érdeket gátlástalanul kiszolgáló pártok építgetésére. A Fidesz most kivenné az LMP kezéből a külföldi tőke egy részét, - mint Lázár János nyilatkozatából kiderül, a harmadik Orbán-kormány a Norvég Alap anyagi forrásait a pártállamhoz akarja kötni, vagyis azt akarják elérni, hogy ne a Norvég Alap válassza ki, mely civil szervezeteket támogatja, hanem a magyar kormány.
Mindenki a saját civiljeit támogatja
Ez egy igen összetett folyamat része, melynek lényege, hogy a nyugati forrásokat a kormány saját kezében fogja összpontosítani. Ezzel kiveszi a hátszelet a nyugatról pénzelt ellenzék mögül, vagyis maga dönthet arról, hogyan egyensúlyozik a nyugati érdekek kiszolgálása és a keleti nyitás közt.
A külföldi támogatók egyelőre nem tudnak mit kezdeni a kialakult helyzettel. A Norvég Alappal kapcsolatos követelések kapcsán az érintett hatóságok az időhúzást választották - Norvégia Külügyminisztériuma állítólag meg sem kapta Lázár János erre vonatkozó levelét. A norvég KM válaszából kiderül, hogy amint megkapják a hivatalos levelet, arra válaszolnak is, de arról egyelőre csak a hírekből értesültek. Ez egyszerű időhúzási stratégia, feltehetőleg zajlanak az érintett civil szervezetekkel (és pártjaikkal) az egyeztetések.
A folyamat majd akkor válik érdekessé, amikor a Fidesz támogatás-központosítási törekvése a radikális atlantista vonal fő ütőerőit, a Mazsihisszel karöltve működő Demokratikus Koalíciót és a Bajnai-féle összeborulás - szintén civil - szervezeteit kezdi el fojtogatni. Azon a ponton számítani lehet a minden eddiginél radikálisabb szélsőliberális utcai fellépésekre.
Emellett felmerül annak lehetősége, hogy a harmadik Orbán-kormány tagjainak életét közvetlen fenyegeti majd a külföldi támogatók bosszúszomja. Az utóbbi hónapokban a baloldali maffia nemzetközi kapcsolatai segítségével több olyan személyt is látványosan eltüntetett, aki kompromittáló információkat tudott volna nyilvánosságra hozni. Példának okáért, a MAL Zrt védőügyvédjét, vagy a Simon-ügy dokumentumait átadó Welsz Tamást is említhetjük, aki őrizete vételét követően "természetes halált halt" egy rendőrautó hátsó ülésén.
A radikális atlantisták csak egyik felét képezik annak a szervezett bűnözői hálózatnak, amely az úgynevezett rendszerváltás óta markában tartja az országot. A piszkos ügyeik kitálalásával pedig ez a maffiahálózat elkezd majd leszámolni ellenségeivel. Mivel az ellenségei kormánypozícióban vannak, ez a leszámolás államellenes felforgatást, másik nézőpontból a civil ellenzék felszámolását jelenti.
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a harmadik Orbán-kormány lesz az utóbbi 25 év leginkább késélen táncoló, és legszigorúbb védőintézkedésekkel körbevett kormánya. Lázor János épp most kezdte megbolygatni a hangyabolyt - csak idő kérdése, hogy melyik fog előbb a kezébe marni.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése