2014. május 26., hétfő

18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum

Az üzleti fórumot a híres / hírhedt EU és USA szankciók ellenére is megtartották. A fórum színvonalát jelzi, hogy 146 külföldi nagyvállalat, 450 orosz cég, és 62 ország vett részt a fórumon eddig. Összesen 269 milliárd rubel (~1900 milliárd forint) értékben kötöttek üzletet a résztvevő cégek a mai napig. A EU számára a legaggasztóbb azonban az volt, hogy Kína jelezte, a befektetőik és az innovációs cégeik készen állnak azonnal átvenni a nyugat-európai cégek helyét Oroszországban, amennyiben azok a kivonulás melett döntenek.
Hídfő.net | Nagyvállalatok vezetői a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági FórumonNagyvállalatok vezetői a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, 2014. 05. 24.
Reiner Hartmann, az Európai Gazdasági Társaságok Szövetségének elnöke kifejezetten aggaszótank találta a kínaiak ilyen irányú bejelentését, és sajtónyilatkozatban reagált: "Való igaz, hogy összesen 57 kínai vállalat jelezte érdeklődését az olyan nyugati nagyvállalatok helyére mint a Siemens, Alstrom, BAYER és Volkswagen. Azonban az EU-s cégek és Oroszország közötti bizalom erős alapokon nyugszik, így nem kell tartanunk ettől a váltástól."
Hídfő.net | Putyin beszél az orosz bankrendszer megtisztításának fontosságáról.Putyin beszél az orosz bankrendszer megtisztításának fontosságáról. 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum, 2014. 05. 24.
Hartmann úr aggodalma nem alaptalan, egyetlen szerencséjük, hogy a nyugati vállalatok még időben jelezték, hogy kitartanak Oroszország mellett. Így nem kell menniük az országból, annak ellenére, hogy az uniós politikusok még mindig ragaszkodnak az USA-val való kokettáláshoz szankciók ügyében. Szerencsére az orosz politika nagyon is tisztában van azzal, hogy a politikusok színháza nem összekeverendő a gazdasági vezetők lépéseivel. Úgyis a gazdaság mozgásához fognak igazodni a vezető politikusok, mint Merkel, és Hollande is, - nem is nagyon tehetnek mást, ha meg akarják őrizni a jelenlegi pozíciókukat. A felvevőpiac pedig Oroszországban erős, ezért mind a németek, mind a franciák építeni szeretnének rá.
Ezt Hartmann is elmagyarázta egy interjúban, a fórum ideje alatt. Szerinte "Lássuk be. A politikusok általában négy évente cserélődnek. Ők ebben a négy év távlatban gondolkoznak, nem is akarnak többen. De mi, a befektetők, mi maradunk sokáig." Hartmann szerint nehéz helyzetbe lettek hozva az EU-s nagyvállalatok, mert választaniuk kell, hogy a saját kormányukat támogassák, vagy nem. "Ezért úgy döntöttük, mi, a nagyvállalatok képviselői, hogy az üzlettel foglalkozunk, nem a politikával." Röviden ez annyit jelent, hogy az uniós döntéshozók a nagyvállalatok vezetői szerint finoman szólva se kompetensek a gazdasági döntésekben mostantól, ezért teljesen mindegy, hogy mit mondanak ilyen szempontból.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése