2014. május 26., hétfő

Afganisztán nem kér Obamából

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke meglepetésszerű látogatást tett az afganisztáni Bagramban található katonai támaszponton, szóvivőjén keresztül pedig kifejezte abbéli reményét, hogy "Örülne, ha találkozni tudna az afgán elnökkel is". Nyersfodításban ez annyit tesz, hogy Afganisztán elnöke, Hamid Karzai ugorjon, de jó gyorsan, mert itt a főnök. Nyilván ezt Karzai elnök is így értékelte, mert egy sajtótájékoztatón fogalmaza meg választát, miszerint "Az afgán kormány bármikor kész fogadni az Egyesült Államok elnökét az afgán elnöki palotában, de nem történhet úgy találkozó, hogy az Egyesült Államok elnöke odarendeli az afgán elnököt egy katonai bázisra."
Erős szavak. Csak nem történt valami?
Hídfő.net | Hamid Karzai a május 20-21 között zajlott Orosz Kínai csúcsonHamid Karzai afgán elnök, Putyin jobbján, a május 20-21 között zajlott Orosz-Kínai Csúcson. Az üzenet egyértelmű.


Barack Obama előre be nem jelentett látogatást tett Afganisztánban, az amerikai hadsereg bagrami bázisán. Érkezését követően meghívta Hamid Karzai afgán elnököt, aki azonban nem volt hajlandó Obamával találkozni. Karzai sértésnek vette a meghívást és bejelentette, a kormány készen áll fogadni az amerikai elnököt az elnöki palotában, - abban az esetben, ha előre bejelentkezik. Az amerikai katona létesítménybe azonban nem volt hajlandó látogatást tenni.
Hídfő.net | Hamid Karzai
Obama az utóbbi években nem meri előre bejelenteni Afganisztánban tett látogatásait. Ez már nem az első alkalom, hogy meglepetés szerűen érkezik, és csak az amerikai katonai létesítményeket látogatja végig. Az amerikai elnök közutálatnak örvend az USA által megszállt országban, feltehetőleg mostanra lehetetlen biztosítani, hogy ne gyilkolják meg az elnököt, ha előre bejelentett látogatást tesz nyilvános helyen. Obama az afgán kormányban sem bízhat. A hatalmi struktúra szintén veszélyt jelent az amerikai elnökre, aki így Afganisztánban tett látogatása alkalmából csak "a tengerészgyalogosokat látogatja meg", és csak kivételes esetben meri elhagyni az amerikai létesítményeket.


http://www.hidfo.net/2014/05/26/afganisztan-nem-ker-obamabol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése