2014. május 12., hétfő

“Kalandozó” magyarok! Csak 600 ezren vannak!

A napi.hu összesítése szerint több mint 580 ezer honfitársunk dolgozhat Európában.
A lap egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzését közölte, ami alapján 580 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma.
A legtöbben az Egyesült Királyságban dolgoznak, a Nemzetgazdasági Minisztérium nagykövetségek adatai alapján tett becslése szerint 300 ezren. Az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot – emlékeztet a cikk.
A második kedvenc Németország. A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 végén, ami csaknem 29 százalékos növekedés az előző évhez képest.
A harmadik leggyakoribb célállomás Ausztria. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan a szomszédos országban.
A többi ország alaposan lemaradt a dobogósoktól: Szlovákia (9920), Hollandia (9245) és Spanyolország (8935) a következő trió. Emellett hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban és Franciaországban. További több ezer magyar próbál Svájcban, Svédországban és Dániában boldogulni.
A cikk kitér arra is, hogy az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fenti adatoknál akár magasabb is lehet.
(hir24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése