2014. május 12., hétfő

Lukasenko: Nem engedjük, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen


Alexandr Lukasenko belorusz államfő nyilatkozott az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán. A Nyikolaj Patrusevvel, az orosz Biztonsági Tanács titkárával folytatott megbeszélést követően kijelentette, Belorussziának érdeke, hogy Ukrajnát ne csatolhassa magához a nyugati szövetségi rendszer, és mindent meg fognak tenni annak megakadályozására.
Lukasenko a szláv népek szoros barátságára épülő szövetségi rendszer részeként tekint Ukrajnára, amit a közös nyelv, közös kultúra tart össze. Mindez megengedhetetlenné teszi, hogy a Belorusszia-Ukrajna-Oroszország hármasból Kijev kivonja magát. Emellett az ukrán nép számára igencsak problémás lenne, ha tartós gondok alakulnak ki szomszédaival, - ami elkerülhetetlen lenne, ha Ukrajna a nyugathoz közeledik. Lukasenko elmondta; "ahogy telik az idő, Ukrajna kijózanodik és stabilizálódni fog. Ukrajnára a nyugaton nem vár semmi, ezt az emberek belátták mostanra."
Belorusszia mindeddig nem folytatott agresszív retorikát az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban. A kijevi forradalmat követően azonban Lukasenko kijelentette, náluk nem lesz Euromajdan, a belorusz rendfenntartás példát statuál majd az első provokátorokkal, ha a nyugat Minszkben is "sokszínű forradalmat" akarna kezdeni. Lukasenko ugyanakkor bírálta az ukrán államfőt, amiért az elhagyta az országot. Janukovics távozását követően Lukasenko emlékeztette az ukrán államfőt, hogy a hadsereg főparancsnokaként kötelessége lett volna népe mellett maradni és utolsó lélegzetéig harcolni a nyugati felforgatók ellen, és ha ez a halálához vezet, akkor meg kellett volna halnia Ukrajnáért.
Belorusszia várhatóan következő célpontja lesz a nyugati felforgatásnak, ha az ukrán helyzet nem a nyugati erők felszámolásával végződik.

http://www.hidfo.net/2014/05/12/lukasenko-nem-engedjuk-hogy-ukrajna-nato-tagja-legyen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése