2014. május 12., hétfő

Keveslik a juttatásaikat a magyar politikusok

Nem tetszik a honatyáknak, hogy amellett, hogy megszűnt az eddigi, komoly pluszpénzt jelentő utazási támogatás, most benzinkártyát is csak az kap, aki saját tulajdonú autót használ.
A kormányoldal és az ellenzék képviselői együtt értetlenkedtek a parlament első ülése után az országgyűlési törvény miatt. A képviselők javadalmazásának új szabályozása túlzott megszorításaival vagy éppen hiányos szövegezésével több csoport számára is jelentős összegeket tett bizonytalanná – írja az Index.
Az új ciklusban a képviselők bruttó 750 ezer forintos fizetést kapnak, ám emellé nem jár nekik sem benzinpénz, sem lakhatási támogatás. Az utazási támogatást benzinkártyával oldja meg az Országgyűlés, a budapesti képviselők például 2000, a 300 kilométernél távolabb lakók pedig 5500 kilométerre vehetnek üzemanyagot havonta a kártyára.
Még ilyet! Soha nem látott szigor
A napokban kiderült azonban, hogy ez sem jár mindenkinek. A törvény szerint az Országgyűlés Hivatala kizárólag a képviselő „saját vagy házastársa tulajdonában lévő személygépkocsi forgalmi rendszámára szóló” kártyát adhat ki. Ebből következően a lízingelt és a tartós bérletbe vett autót használók a jelenlegi szabály szerint saját zsebből kénytelenek fizetni. Ez az, ami a képviselőknek nagyon nem tetszik.
A lap szerint a jogszabály hibája az is, hogy bár az eddig polgármesteri posztot is betöltő képviselők számára átmenetileg engedélyezték ugyan, hogy az összeférhetetlenség ellenére októberig, a következő önkormányzati választásig megtarthassák önkormányzati állásukat, a törvényből azonban nem derül ki, hogy a fennmaradó időre továbbra is felvehetik-e polgármesteri fizetésüket. Az alakuló ülés óta ugyanis a fő szabály az, hogy a parlamenti képviselőknek nem lehet más kereső foglalkozásuk, legfeljebb szerzői jogos szellemi alkotómunkát vállalhatnak.
(hir24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése